Erişilebilirlik

Strathmore Sanat Merkezi'nde 'Mavi Hayat' Sergisi


Strathmore Sanat Merkezi'nde 'Mavi Hayat' Sergisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Washington’a komşu Maryland eyaletindeki Strathmore Sanat ve Kültür Merkezi, en çok müzik alanında tanınır. Ancak Strathmore, konserler ve gösterilerin yanında, her yıl görsel sanatlar dalında bir yarışmaya da ev sahipliği yapıyor.

Bu yılki serginin teması ‘La Vie en Bleu’ yani mavi hayat. Strathmore küratörü Harriet Lesser, mavinin, belirlemesi zor bir renk olduğunu hatırlatıyor. Örneğin gökyüzü mavi, dünyanın büyük bölümünü kaplayan denizler mavi. Ancak suyun rengi yok. Lesser, mavinin daha çok dönüşebilir bir kavram olduğunu söylüyor.

Harriet Lesser, gökyüzüne farklı şekillerde bakmanın mümkün olduğunu söylüyor. Lesser, havanın değişmesiyle birlikte gökyüzünün de renginin değiştiğini belirtiyor.

Yarışmanın birincisi Robert LeMar’ın Mavi Ufuk adlı yağlı boya resmi, sanatçının renk konusundaki ustalığını ortaya koyuyor.

Yarışmanın diğer galipleri, mücevher sanatçısı Nella K. Fisher’ın kolyesi ve Ladan Ebrahimian’ın geometrik mimari çalışması olmuş.

Sergide, kavramsal soyut çalışmalar da ilgi görmüş. Mala Segal’in ahşap üzerindeki akrilik çalışması Suriye iç savaşını simgeliyor.

Segal, “Yıllarca süren istismara rağmen savaşın hala devam etmesi beni hayrete düşürdü. Parlak kırmızıları bu yüzden kullandım. İnsanların umudu olması gerek. İşte buradaki açık kısımlar da bunu temsil ediyor. Sorunların üstesinden gelmek için, umuda ihtiyacınız var.” şeklinde konuşuyor.

Saya Behnam’ın, akrilik, altın yapraklar ve mürekkep kullandığı çalışması ise daha genel kavramları temsil ediyor.

Behnam, altının kendisini çok cezbettiğini çünkü varlığı, sağlığı, statüyü, zaferi ve saflığı simgelediğini söylüyor. Behnam, arka planda mavi rengi kullandığını çünkü mavi rengin kendisine huzur ve güven duygusu verdiğini belirtiyor.

Sanatçıların mavi teması 17 farklı dalda işlediği 26’ıncı geleneksel Strathmore sergisi, bu yıl yarışan eserlerin çeşitliliğiyle dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG