Erişilebilirlik

Strasburg Saldırganını Saldırı Öncesi Almanya'dan Kim Aradı?


Fransa'nın Strasburg kentinde Noel pazarı yakınında düzenlenen silahlı saldırının zanlısı Cherif Chekatt'ın, saldırıdan çok kısa bir süre önce Almanya’dan telefonla arandığı öğrenildi.

Bir Alman internet haber sitesinde çıkan haberi doğrulayan güvenlik birimleri, Chekatt'ın telefona çıkmadığını, kim tarafından arandığının ise henüz saptanamadığı yönündeki iddiaları da doğruladı.

Yetkililer ayrıca saldırganın Fransa’da "muhtemel bir terör eylemi şüphelisi" olarak sınıflandırıldığının önceden Alman güvenlik güçlerince bilinmediğini kaydetti.

Schengen ülkeleri arasında bilgi paylaşımını olası kılan Schengen Bilgi Sistemi’nde de Chekatt'la ilgili herhangi bir not bulunmadığını öne süren Alman yetkililer, buna rağmen Fas asıllı 29 yaşındaki şüphelinin Almanya’ya girmesinin daha önce işlediği suçlardan ötürü yasaklandığını da açıkladı.

Chekatt'ın 2016 yılında Baden-Württenberg eyaletinde, iki kentte hırsızlık suçundan yakalandığı, aldığı ceza sonrasında üç ay hapis yattığı, ardından da Fransa'ya sınırdışı edildiği belirlenmişti.

Chekatt’ın İsviçre’de de çeşitli suçlardan hapis cezası aldığı,farklı zamanlarda hapishanelerde bulunduğu sırada radikal İslamcı çevrelerle bağlantı kurduğu tahmin edilirken saldırıyı düzenlerken "Allahu Ekber" diye bağırdığı öne sürülüyor.

Fransız ve Alman istihbarat kurumlarının, Chekatt'ın Almanya’daki radikal cihatçılarla bağlantısı olabileceği ve saldırı sonrası Almanya’ya kaçmış olabileceği ihtimalini dillendirdikleri ve yüzlerce Alman polisinin Fransa sınırının öte tarafında da aramaları sürdürdüğü bilgisi alındı.

Saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 10’dan fazla kişi de yaralanmıştı. Yaralananlardan 1’inin beyin ölümünün gerçekleştiği belirtiliyor.

Chekatt, olay sırasında askerlerle girdiği çatışma sırasında yaralanmasına rağmen, kaçmayı başardı, izini kaybettirdi ve hala aranıyor.

Berlin'de güvenlik arttırıldı

Öte yandan Strasburg’daki saldırının ardından Almanya’daki, özellikle de Berlin’deki Noel pazarlarında güvenlik tedbirleri arttırıldı.

Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Andreas Geisel, güvenlik birimlerinin en üst düzeyde alarmda bulunduğunu ve her türlü saldırı senaryosuna hazır olduğunu söyledi.

Geisel, Almanya'nın terör tehdidi altında olduğunu belirterek, özellikle Noel pazarları gibi halka açık yerlerde özel ve gizli önlemlerin devreye sokulduğunu belirtti. Pazarlarda devriye gezen sivil polislerin sayısının arttırıldığı konuyla ilgili ayrıntılar arasında.

Berlin'de 19 Aralık 2016'da Tunuslı Anis Amri, bir tırla Noel pazarına girerek insanları ezmişti. Saldırıda 12 kişi hayatını kaybederken, 56 kişi yaralanmıştı. Terör örgütü IŞİD'ın üstlendiği saldırının faili, kaçtığı İtalya'da çıkan çatışmada öldürülmüştü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG