Erişilebilirlik

Stoltenberg’den ABD Kongresi’nde Rusya Uyarısı


Stoltenberg
Stoltenberg

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada askeri yapılanması, egemen ülkelere yönelik tehditleri, sinir gazı ve siber saldırılar kullanmasıyladaha ‘iddialı’ bir Rusya’nın oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulundu.

Stoltenberg, “Farklılıklarımızın üstesinden gelmeliyiz çünkü ittifakımıza gelecekte daha fazla ihtiyaç duyacağız. Daha önce hiç görülmemiş zorluıklarla karşılaşıyoruz. Bunlar ülkelerin tek başlarına başedemeyeceği zorluklar” dedi.

“Zaman doluyor” diyen Stoltenberg, Rusya’ya da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na (INF) yeniden uyması çağrısı yaptı.

ABD, Rusya'yla 1987’de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini Şubat ayında askıya aldığını açıklamıştı.

Stoltenberg, NATO’nun Avrupa’ya karadan atılan nükleer füze yerleştirme niyeti olmadığını belirtti. Ancak NATO’nun güvenilir ve etkili caydırıcılık için her zaman gerekli adımları atacağını kaydetti.

Stoltenberg konuşmasında Başkan Trump tarafından sık sık eleştrilere maruz kalan ancak uzmanlar tarafından tarihin en başarılı ittifaklarından biri olarak değerlendirilen NATO’yu savundu. Trump 2016 başkanlık seçimi kampanyası sırasında NATO’yu ‘modası geçmiş’ olarak değerlendirmişti. ABD Başkanı ayrıca NATO üyelerini savunma harcamalarına yeterince bütçe ayırmamakla suçluyor.

Stoltenberg konuşmasında Trump’ın üye ülkelere NATO’ya yönelik maddi taahhüdlerini yerine getirmeleri konusunda çağrıda bulunmasının yararlı olduğunun mesajını verdi.

NATO Genel Sekreteri’nin Kongre’ye davet edilmesinin ABD’nin NATO’ya bağlılığının göstergesi olduğunu söylemesi üzerine Kongre üyeleri Stoltenberg’i ayakta alkışladı.

Stoltenberg, “NATO Avrupa’ya hep faydalı oldu ancak ABD’ye de faydalı oldu” ifadelerini kullandı.

Salı günü Beyaz Saray’da Trump’la bir araya gelen Stoltenberg, Trump’ın NATO üyelerine savunma harcamalarını arttırmaları yönünde yaptığı baskının ittifaka onlarca milyar dolar daha katkı sağlanmasına neden olduğunu söyledi, ancak üye ülkelerin bütçelerini daha da arttırmak zorunda kalabileceklerini kaydetti.

Stoltenberg NATO'nun 70. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Washington'da bulunuyor.

Bu kapsamda NATO'ya üye 29 ülkenin dışişleri bakanları da Washington'da.

Akşam saatlerinde NATO'nun kuruluş yıldönümü için verilecek resepsiyona Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG