Erişilebilirlik

STK’lardan Açlık Grevi Uyarısı


Diyarbakır’daki çok sayıda sivil toplum kuruluşu, Türkiye’deki çeşitli cezaevlerinde süren açlık grevleriyle ilgili olarak hükümete sorunların çözümü için çağrıda bulundu. STK’lar, açlık grevinde olan eylemcilere sağlık hizmeti ulaştırılması çağrısı yaptı.

Aralarında Diyarbakır Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği, KESK, Amed Emek Demokrasi Platformu; Özgürlükçü Hukukçular Platformu gibi sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin düzenlediği ortak basın toplantısında cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çekildi.

Tabipler Odasında düzenlenen basın toplantısında STK’lar adına açıklama yapan DTO Genel Sekreteri Dr. Mehmet Şerif Demir, eylemcilerin sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğini söyledi. Demir, cezaevi şartlarının düzeltilmesinin sorunların çözümüne katkı sağlayacağını belirterek, “Açlık grevindeki mahpusların ailelerinin ve avukatlarının anlatımlarına göre; açlık grevindeki kimi mahpusların sürgün edildiği, sürekli baskıya maruz kaldıkları, açlık grevcilerin sağlık durumlarının giderek kötüleştiği, tansiyonlarında sürekli iniş ve çıkışların olduğu, görme bozukluğu, kilo kaybı, konuşma güçlüğü, güç ve hareket kaybı ve denge sağlamada zorlukların olduğu ifade edilmektedir. 60. günlere gelmiş ve yaşamsal bir takım sorunların baş gösterdiği bu dönem hemen her mahpus açısından hayati açıdan açık risk oluşturan kritik aşamadır. Buna rağmen açlık grevinde olan mahpuslara yönelik bazı cezaevlerinde hiçbir iyi niyetli adım atılmamış, kulaklar sağır, gözler kör, vicdanlar körelmiş ve bu vahim durum halen devam etmektedir. Cezaevlerindeki sorunların çözümü için atılacak adımlar, cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesi, açlık grevlerinin sonlandırılmasına da önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

Demir, açlık grevindeki eylemcilere sağlanması çağrısı yaptığı ilaç, ev gıdaları şöyle sıraladı; “Açlık grevi yapanların günlük olarak minimum 5 büyük bardağı su, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 500 mg B1 vitamini alması sağlanmalıdır. Eksikliğinde oluşabilecek olası nörolojik tahribatların önüne geçmek için B1 vitamininin temin edilmesi ve açlık grevindeki mahpuslara ulaştırılması sağlanmalıdır. Açlık grevi sırasında, açlık grevi yapanların başka koşullardan kaynaklanan sağlık riskleri ortadan kaldırılmalıdır. Kullanılan malzemelerin temizliği ve sağlığa uygunluğu dikkat edilmeli, bu kişilerin ılık ve nemli bir ortamda, fazla fiziksel aktiviteye maruz bırakılmaksızın bulunmaları sağlanmalıdır. Açlık grevindekilerin var olan kronik hastalıkları nedeniyle kullandıkları ilaçlara nasıl devam edecekleri konusunda bilgi verilmelidir. Açlık grevi yapanlara yardımcı olan, bakımlarını sağlayanlara gerekli bilgi ve olanaklar sağlanmalıdır. Açlık grevi süresince yeterli sıvı alımı, yaşamsal değerlerinin sürekli ve düzenli takibi, sürekli ve eylemcinin istediği kadar sağlık durumları ve riskler hakkında dış etkilerden uzak bilgilendirme, kalınan oda temizliği, yeterli aydınlatma ve havalandırmanın sağlanması, yalnızca açlık grevcilerin kullandığı temiz tuvaletler sağlanmalıdır. Açlık grevi bittikten sonra yerine koyma ve beslenmeye geçiş aşamasında, ihtiyaç duyulabilecek hekim ve sağlık çalışanı daha önceden belirlenmeli, bu kişilere tedavi ile ilgili gerekli bilgiler verilmelidir. TTB, tabip odaları ve insan hakları örgütlerinin oluşturduğu Bağımsız Tıbbi İzlem Heyetlerinin cezaevi ziyaretlerinin önündeki engeller kaldırılmalı, bu heyetlerin cezaevlerine girmesi için gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır.”

Daha sonra söz alan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Şehmuz Gökalp, sorunların çözümü için Adalet Bakanlığı nezdinde yaptıkları girişime yanıt alamadıklarını söyledi. Gökalp, “İnsanların sağlık hizmetlerine erişimi önündeki engelleri biliyoruz. Açlık grevlerine girmiş insanların sorunlarının katmerleşmiş olduğunu biliyoruz. Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz oldu. Taleplerimiz şuydu; cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutukluların sağlık hizmetlerine erişimlerinin önündeki engellerin kaldırılması, cezaevleriyle irtibatımızı avukatlar aileler ve gelen mektuplarla olabilmektedir. Bu haberleşmeden elde ettiğimiz sonuçlara göre; bazı yerlerde sorunlar yaşanmaktadır. Sorunların son bulması için bakanlık yetkilileri uygun görürlerse, diyalog ortamının sağlanması için de görev almaya hazır olduğumuz belirten açıklamalarımız oldu ama olumlu geri dönüş olmadı” diye konuştu.

Bu arada bazı cezaevlerinde 60. güne yaklaşan açlık grevlerine dışardan da aileler destek veriyor. Diyarbakır DBP il Binasında hafta başında başlayan açlık grevi, dönüşümlü olarak sürüyor.

STK’lardan Açlık Grevi Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG