Erişilebilirlik

285 STK’dan Hükümete ‘Açlık Grevi’ Çağrısı


Doğu ve Güneydoğu’da bulunan 285 sivil toplum kuruluşu ortak bir açıklama yaparak, hükümete, açlık grevlerinin sona ermesi için adım atması çağrısı yaptı.

Emek ve Demokrasi Platformu adı altında toplanan, bölgedeki 21 ilden, sendika, dernek ve meslek kuruluşlarının temsilcileri, açlık grevleriyle ilgili gelişmeleri görüşmek üzere Diyarbakır’da toplandı.

Toplantının ardından 285 kuruluşun temsilcisi tarafından imzalanan ortak bildiri okundu. Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Şirin Gürbüz’ün okuduğu bildiride, hükümete adım atması çağrısı yapıldı.

Gürbüz, daha fazla can kaybı yaşanmasından endişe ettiklerini belirterek, “Ülkemizde şu an itibarıyla çok ciddi siyasal bir krizle karşı karşıyayız. Tüm toplumsal kesimler ciddi bir baskı ile susturulmak istenmektedir. En temel hakların kullanımı bile hukuksuz bir şekilde engellenmektedir. Git gide hukuk devletinin normlarından uzaklaşma ve hak ihlalleri bizleri ciddi bir şekilde kaygılandırmaktadır. Yaşanan hukuksuzluklara karşı DTK Eş başkanı ve Hakkâri milletvekilli Sayın Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevi bugün itibarıyla ülke içinde ve dışında binleri aşan katılımlarla devam etmektedir. An itibarıyla açlık grevindekilerin durumu kritik aşamayı geçmiştir. Bununla beraber cezaevlerinde ölüm haberleri gelmeye başlamıştır. Özellikle siyasal iktidarın sorunu görmezden gelmesi kaygılarımızı daha da artırmaktadır. Sürecin bu şekilde devam etmesi sonucunda daha fazla can kaybının yaşanması kaçınılmazdır. Bu durum toplumsal barışın demokrasinin ve insan haklarında tamir edilemeyecek yaralar açacağı aşikardır” dedi.

Gürbüz, eylemcilerin sağlık durumu ile ilgili bilgi alamadıklarını ifade ederek, “Cezaevlerine başta hekimler olmak üzere bağımsız heyetlerin ziyaretine izin verilmediği için eylemcilerin sağlık durumları ile ilgili sağlıklı bilgiler alınamamaktadır. Avukatlar ve ziyarete giden tutuklu yakınlarından edinilebilen kısıtlı bilgiler eylemcilerde ciddi kilo kayıplarının yaşandığı, sağlık sorunların ortaya çıktığı ve kritik eşiğin aşıldığını işaret etmektedir. Kimi cezaevlerinde yaşamsal önemde olan başta B1 vitamini olmak üzere sıvı, tuz ve şeker verilmemektedir” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda hükümete çağrı yapan Gürbüz, şunları söyledi; “Demokrasi, emek ve meslek örgütleri olarak toplumsal barış için herkesi insani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz. Bu bağlamda toplumsal barış ve yaşam hakkı için çok geç olmadan siyasal iktidarı, evrensel hukuk değerleri içerisinde sorunu çözmeye davet ediyoruz.”

Açıklamanın ardından sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri 8 saat sürecek olan “Yaşam hakkı nöbeti” tutmaya başladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG