Erişilebilirlik

İstifçilik Psikolojik Saplantı mı?


Birçok kişinin evinde hiç kullanmayacağı halde sakladığı eşyalar vardır, ancak bazı kişilerin sahip oldukları hiçbir şeyi atamaz hale gelmesi psikolojik saplantı olarak tanımlanıyor. “Kompulsif istifçi” diye tanımlanan bu kişileri tedavi etmek de sanıldığından daha zor. Çünkü bu kişiler hem bir psikoloğa hem de evlerine çeki düzen verecek profesyonel bir tasarımcıya ihtiyaç duyuyor.

Fiona Morrissey, profesyonel bir tasarımcı, odaklandığı konu, ev organizasyonu. Morrissey, ne kadar büyük olursa olsun bir evi tıka basa doldurmanın çok kolay olduğu görüşünde: "Bazen alışverişte o kadar çok seçenek oluyor ki, insanlar karar veremeyince, hepsini alabiliyor."

İşte sorun da o zaman başlıyor. Fiona Morrissey, "Eşyalar sürekli artınca, sonuçta eviniz, hiç kullanmadığınız bir sürü eşyayla doluyor, aradığınızı bulamaz hale geliyorsunuz," diyor.

Morissey, müşterilerine yardımcı olmak için evlerini ziyaret ediyor. Tüm eşyalarını gözden geçiriyor ve acımadan atmalarını istiyor.

Bu kutulara ihtiyacın yok. Bunları hemen şimdi atalım. Önce kutuları güzelce düzleştirelim, sonra da geri dönüşüm kutusuna atalım.

Fiona Morrissey, "İstifçilik çok ciddi bir sorun, insanları neredeyse kontrolu altına alıyor," diyor.

Psikolog Elspeth Bell birçok istifçinin zeki, yaratıcı, kibar ve hassas insanlar olduğunu söylüyor: "Bu dört özelliğe anksiyete veya depresyon veya dikkat bozukluklarını eklediğinizde, karşınıza karar vermekte zorlanan bireyler çıkıyor."

Zor kararlardan biri de eski eşyaları atmak. Bell, istifçiliğin aynı aile bireylerinde yaygın olduğunu söylüyor: "Çocukluğunuzda ebeveynleriniz sürekli size ‘hayır onu atma, sakın israfçı olma’ gibi tembihlerde bulunuyorsa, büyüyünce ister istemez aynı sözleri kendi kendinize tekrarlıyor ve hiçbir şeyi atamaz hale geliyorsunuz."

Fiona Morrissey bu davranışın kontrol altına alınabileceği görüşünde: "Doğum günümde aldığım kartları atmakta zorlanıyordum, ama sonunda çaresini buldum ve en beğendiklerimden bir kolaj yaptım."

Nelere sahip olduğunuzu, onları nerede tuttuğunuzu bilmek son derece yararlı bir yetenek.

Fiona Morrissey, "Bu özel kutuda, annemin doğduğum yıl tuttuğu günlüğü saklıyorum. 3 yaşındayken hazırladığım doğum günü kartları da burada. Kutu, tıka basa dolu bu yüzden yeni bir kutu açmak yerine bazılarını atarak kendime yer açacağım," diyor.

Fiona bu yeteneklerini müşterileriyle paylaşıyor.

İstifçilik bir gecede olmuyor. Bir gecede de ortadan kalkmıyor. Bu yüzden de herşeyi saklama içgüdüsünü iyi kontrol altında tutmak gerekiyor.



XS
SM
MD
LG