Erişilebilirlik

İstanbul'da Suriyeli Direnişçilere Destek


Cherry blossoms are seen along the tidal basin in Washington, D.C. (Photo by Sandra Lemaire/VOA)
Cherry blossoms are seen along the tidal basin in Washington, D.C. (Photo by Sandra Lemaire/VOA)

İstanbul’da toplanan 70’i aşkın ülke, Beşar Esad rejimine karşı ayaklanmayı desteklerken muhalefeti birleşmeye ve demokratik bir alternatif oluşturmaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye ordusundan sivilleri hedef alan operasyonlara son vermesini istedi aksi halde bunun “ciddi sonuçlarıyla” karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Ancak Clinton, Esad’ın Annan barış planına uyma sözünü tutmaması nedeniyle BM’in şiddete son verecek bir çözüm bulma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmakta olduğunu kabul etti.

Clinton, Washington’un Suriye halkına 12 milyon dolarlık yeni bir insani yardım yapacağını ve muhalefet güçlerine iletişim araçları sağlayacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada BM kan dökülmesini önlemeyi başaramazsa uluslararası topluluğu Suriye halkının meşru savunma hakkını desteklemeye çağırdı.

Bu arada bazı Körfez ülkeleri isyancılara maaş ödemesi için Suriye Ulusal Konseyine milyonlarca dolar para yardımı yapma kararı aldı. Para yardımı, Suriye ordusundan daha çok sayıda askeri firara teşvik etmeyi amaçlıyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ayaklanmanın bastırıldığını ilan ederken devlet Başkanı Beşar Esad Annan’ın altı maddelik planını kabul ettiğini açıkladı. Ancak Esad’ın açıklaması Batılı ve Arap hükümetler tarafından kuşkuyla karşılanırken ülkede çatışmalar devam ediyor.

Çin ve Rusya, İstanbul’daki Suriye’nin Dostları toplantısına katılma davet etti.

Güvenlik Konseyi üyesi iki ülke yabancı askeri müdaheleye yol açacağı gerekçesiyle Esad hükümetini kınayan karar tasarlarını veto etti ancak Esad’ın çekilmesini öngörmeyen Annan planını destekledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG