Erişilebilirlik

Srebrenitza Kurbanları Bir Kez Daha Anıldı


Srebrenitza’da onbinlerce kişi, 1995 katliamı sırasında öldürülen ancak kimlikleri yeni belirlenen onlarca kişinin cenazesi için biraraya geldi.

7’si çocuk, biri kadın 71 Müslüman Boşnak’ın kemikleri Srebrenitza katliamının 22. yılında düzenlenen bir törenle anıt mezarlığa defnedildi. Anıt mezarlıkta, katliamda öldürülen 6 bin kişinin mezarı bulunuyor.

Srebrenitza Kurbanları Bir Kez Daha Anıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Adile Efendiç, Srebrenitza’ya babası Senaid’in cenaze töreni için gitmiş. Efendiç, “Öldürüldüğünde 20 günlüktüm, hiç tanımadığınız babanızı defnetmenin nasıl bir duygu olduğu konusunda söyleyecek sözüm yok” dedi.

11 Temmuz 1995’te Srebrenitza’nın Bosnalı Sırp güçlerin eline geçmesinden sonra 8 binden fazla Boşnak erkek ve erkek çocuğu öldürülmüştü. Srebrenitza, 1992-95 yılları arasındaki savaşta iki Birleşmiş Milletler mahkemesi tarafından soykırım olarak nitelenen tek olay olarak kayıtlara geçti.

Sırplar, kurbanları kent çevresindeki çeşitli çukurlara gömmüştü.

Her yıl adli tıp uzmanları yeni bulunarak açılan çukurlardaki Boşnaklar’ın kimliklerini belirliyor.

Srebrenitza düşmeden önce yıllarca Sırp güçlerin kuşatması altındaydı. 1993’te Birleşmiş Milletler tarafından ‘güvenli bölge’ ilan edildi. Ancak bölgeyi ziyaret eden Güvenlik Konseyi heyeti, ‘açık hava hapishanesi’ olarak niteledi ve “yavaş ilerleyen bir soykırım süreci yaşandığı” sonucuna vardı.

General Ratko Mladiç komutasındaki Sırp güçler iki yıl sonra Srebrenitza’ya girince Müslüman Boşnaklar Hollandalı barış gücü askerlerinin bulunduğu merkeze gittiler, BM askerlerinin kendilerini koruyacaklarını düşündüler. Ancak sayıca az askerler Mladiç’in askerlerinin erkek ve erkek çocukları ayırarak kadın ve kız çocukları Bosna hükümetinin elinde tuttuğu topraklara göndermesini sadece seyrettiler.

Lahey’de mahkeme bu ay Hollanda hükümetinin 300’den fazla kişinin ölümünden kısmen sorumlu olduğuna hükmetti.

Mladiç, Birleşmiş Milletler Savaş Suçlar Mahkemesi’nde yargılanıyor. Ancak birçok Bosnalı Sırp, yaşananları soykırım olarak nitelendirmiyor.

Bosna Başkanlık Konseyi üyesi Bekir İzzetbegoviç, Sırplara, siyasi ve entelektüel liderlerine soykırımı inkar etmemeleri çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG