Erişilebilirlik

Srebrenitza Katliamı Sorumlusu Dört Sırp'a Ağır Cezalar Verildi


Bosna Hersek’te toplanan bir savaş suçları mahkemesi, 1995’teki Serebrenitza katliamında rol almakla suçlanan Bosna Sırp ordusunun dört eski üyesine en sert cezaları verdi.

Saraybosna’daki duruşmada, sanıklardan birine 43, ikisine 40’ar, birine de 19 yıl hapis cezası verildi. Bu kişiler, Serebrenitza yakınlarındaki bir kasabada 800 silahsız Boşnak erkeği öldürmekle suçlanıyor.

Temmuz 1995’te, Birleşmiş Milletler’in silahlı güçlerin girmesini kesinlikle yasakladığı ve “güvenli bölge” olarak tanımladığı Serebrenitza’daki katliamda 8 bin Boşnak erkek öldürülmüştü.

Mahkeme yargıcı, sanıkların katliam sırasında öğle yemeği arası verdiğine ve çevreleri cesetlerle doluyken bira içtiklerine dikkati çekti. Yargıç, bu durumun sanıkların insan öldürürken ne kadar sistemli ve acımasız davrandığının işareti olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Serebrenitza katliamını “soykırım” olarak nitelese de, bu sanıklar soykırım suçlamasından beraat etti. Sanıkların soykırım işleme niyetiyle hareket ettiği yönünde bir kanıt bulunmadı.

Dört sanık, Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç’in emri altındaydı. Mladiç de halen Lahey’deki BM Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG