Erişilebilirlik

Srebrenitsa’da Boşnak Soykırımından Hollanda Sorumlu


Srebrenitsa’da Boşnak Soykırımından Hollanda Sorumlu
Srebrenitsa’da Boşnak Soykırımından Hollanda Sorumlu

Hollanda’da bir mahkeme 1995 yılında Sırpların Srebrenitsa'da binlerce Boşnağı öldürmesinden devleti sorumlu tuttu.

Mahkeme, Sırplar tarafından öldürülen üç Boşnağın aileleri tarafından açılan davada, Srebrenitsa’yı korumakla görevli Hollanda birliğinin görevini yerine getirmediğine karar verdi.

Mahkeme, Hollanda devletinden, miktar ve şeklini belirtmemekle birlikte, öldürülen Boşnakların yakınlarına tazminat ödemesini de istedi.

Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra Sırpların Bosna'da soykırıma girişmesi üzerine Birleşmiş Milletler sivil halkı korumak 6 güvenli bölge ilan etmiş ve bunlardan Srebrenitsa’nın güvenliği Hollanda barış gücüne teslim edilmişti.

Sırp General Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitza'yı kuşatınca Hollanda birliğinin komutanı Thom Karremans 25 bin mülteciyi ve kenti Sırplara teslim etti. Sırplar da, aralarında çocukların da bulunduğu en az 8,000 Boşnak erkeği öldürüp toplu mezarlara gömdü.

Hollanda askerleri Boşnakları Sırplara teslim ederken
Hollanda askerleri Boşnakları Sırplara teslim ederken

Daha sonra ortaya çıkan bir videoteypte Sırp General Ratko Mladiç’in kenti boşaltan Hollandalı komutana hediye verdiği görülüyordu.

Avrupa’nın İkinci Dünya savaşından sona tanık olduğu en büyük katliamın iki baş sorumlusu Ratko Mladiç ve siyasi müttefiki ve suç ortağı Radovan Karadziç şu anda Lahey’de tutuklu bulunuyor. İki savaş suçlusundan Karadziç 2008’de, Mladiç ise geçen ay yakalandı.

Srebrenitza soykırımının yanı sıra başkent Saraybosna’nın üç yıl kuşatma altında tutulmasından da iki Bosnalı Sırp lider sorumlu tutuyor. Birleşmiş Milletler’e göre kuşatma sırasında en az 10,000 sivil öldü.

69 yaşındaki Mladiç dün çıkarıldığı mahkemede ağır hasta olduğunu, duruşmalara katılacak durumda olmadığını ileri sürdü. Mahkeme Mladiç’in hastalık gerekçesini reddetti ve hakkındaki iddianameyi okudu.

1992-1995 yılları arasında savaş suçları işlemekle suçlanan Mladiç'e, iddianamedeki suçlara yanıt vermesi için 30 gün vakti olduğu bildirildi.

Bosnalı Sırpların eski askeri lideri suçlamalara şiddetli tepki gösterdi, iddiaları avukatlarıyla birlikte incelemek için bir aydan fazla zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

BM Yugoslavya Savaş Suçları mahkemesinde yargılanan Mladiç, gelecek ay tekrar mahkemeye çıkacak.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic, ve Soykırım suçluları Radovan Karadzic ile Sırp General Ratko Mladic'in Soykırım suçlarından arandıklarını ve başlarına 5 Milyon Dollar ödül verileceğini gösteren iânı.

XS
SM
MD
LG