Erişilebilirlik

Srebrenitsa Katliamının 15. Yıldönümü


Katliamda hayatını kaybeden ancak kimliği yeni tespit edilen 775 kişi için cenaze töreni yapılacak

Bosna Hersek’te Srebrenitsa katliamında hayatını kaybeden 8000 kişi anılıyor. Katliamda hayatını kaybeden ancak kimliği yeni tespit edilen 775 kişi için cenaze töreni yapılacak.

Anma törenlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor.

Srebrenitsa, Bosna savaşı sırasında Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” ilan edilmiş, çok sayıda Bosnalı Müslüman buraya sığınmıştı. Ancak General Ratko Mladiç komutasındaki Bosnalı Sırp birlikler 11 Temmuz 1995 tarihinde Srebrenitsa'yı ele geçirerek çocuklar dahil 8.000 erkeği öldürmüştü. Bosnalı Müslümanların cesetleri daha sonra toplu mezarlarda bulunmuştu.

Srebrentsa katliamı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa topraklarında yaşanan en büyük toplu cinayet olarak tarihe geçti. General Mladiç halen aranıyor.

Birleşmiş Milletler Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz, Mladiç’in yakalanmamasının Avrupa Birliği’nin güvenilirliğini etkileyeceğini söyledi. Srebrentisa katliamı anma törenlerinden önce gazetecilere açıklama yapan Brammertz, kaçak Bosnalı Sırp generalin yakalanmasının bölgesel istikrar açısından da önemli olduğunu kaydetti.

Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkovic Balkan ülkeleri arasında barış ve uzlaşma çağrısında bulundu. Cvetkovic, Avrupa Birliği bünyesinde işbirliğine girmeden önce Balkan ülkelerinin bölgesel işbirliğine başlamaları gerektiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG