Erişilebilirlik

Sırbistan AB Muradına Eriyor


The State of Eritrea’s exhibition, featuring a statue of a camel, won three attendance awards at the Shanghai International Expo this year. The exhibit’s director, Abdurahman Ibrahim, told VOA he counted more than 20 million visitors entering the exhibit
The State of Eritrea’s exhibition, featuring a statue of a camel, won three attendance awards at the Shanghai International Expo this year. The exhibit’s director, Abdurahman Ibrahim, told VOA he counted more than 20 million visitors entering the exhibit

Avrupa Birliği’yle ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşayan ve süreçte ilerlemesi sürekli Kosova engeline takılan Sırbistan, bu kez şeytanın bacağını kırmışa benziyor. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları Belgrad’ın 2009’dan bu yana beklediği adaylık statüsü konusunda yeşil ışık yakma aşamasına geldi.

Daha önce defalarca masaya yatırılan ancak özellikle savaş suçluları ve Kosova sorunu nedeniyle Almanya ile İngiltere gibi ülkelerin vetosuyla karşı karşıya kalan Sırbistan’la bir adım ileriye gidilmesi konusunda oluşan olumlu atmosferde geçtiğimiz cuma günü Sırp ve Kosovalı yetkililer arasında varılan uzlaşı etkili oldu. Avrupa Birliği dışişleri bakanları arasındaki genel kanı Sırbistan’ın adaylık statüsü için belirlenen tüm şartları yerine getirdiği doğrultusundaydı.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Sırbistan’a adaylık statüsü verilmesi konusunda üye ülkeler arasında anlaşma sağlandığını belirtirken İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Sırbistan’ın adaylık statüsü almak için gerekli olan şartları yerine getirdiğinin altını çizdi. Toplantı sırasında sadece Litvanya ve Romanya, Sırbistan’ın Avrupa perspektifi açısından çok önemli bir adım olacak olan adaylık statüsüyle ilgili çekincelerini ortaya koydu. Litvanya’yı rahatsız eden ana unsuru Sırbistan’ın Rusya’yla çok yakın ilişki içinde olması oluşturuyor. Romanya ise Sırbistan’daki Romen azınlığıyla ilgili endişelere sahip.

Sırbistan’a adaylık statüsü verilip verilmeyeceği yarın (28 Şubat) yapılacak toplantıda kesinlik kazanacak. Bu toplantıdan çıkacak karara nihai şeklini ise 1-2 Mart tarihlerinde Brüksel’de bir araya gelecek olan Avrupa Birliği liderleri verecek. Büyük ülkelerin de adaylık statüsüne sıcak bakması Litvanya ve Romanya’nın sorun çıkarma potansiyelini düşürücü etki yaratıyor.

Adaylık statüsü konusunda Sırbistan’ın önüne konulan en önemli şartlar arasında savaş suçluları Ratko Mladic ve Goran Hadzic’in teslim edilmesi yer alıyordu. Yıllar süren beklemenin ardından Belgrad geçen yıl bu yönde somut adım attı. Ancak üye ülkelerin Kosova’yla ilişkilerde daha fazla ilerleme görmek istemesi normal şartlarda Aralık 2011’de alınması öngörülen kararı geciktirdi.

Sırbistan, üye ülkeler arasında sorun çıkmaması halinde Belgrad’a yakılacak yeşil ışıkla birlikte Türkiye, İzlanda, Makedonya ve Karadağ’ın da yer aldığı “aday ülkeler kulübüne” katılacak beşinci ülke olacak.

XS
SM
MD
LG