Erişilebilirlik

İsrail'in Hafiflettiği Gazze Ambargosu Yürürlükte


İsrail, uluslararası baskı altında Gazze’ye uyguladığı ablukayı hafifletiyor. Mal yüklü yüzlerce kamyon bu hafta Hamas kontrolündeki bölgeye girdi.

Hamas’ın Gazze’yi kontrol altına aldığı üç yıldan beri ilk kez her türlü gıda ve bazı inşaat malzemelerinin bölgeye girmesine izin verildi.

Abluka, İsrail ve uluslararası topluluk tarafından terör örgütü kabul edilen Hamas’ı tecrit etme amacıyla uygulanıyordu.

Ancak İsrail, üç hafta önce Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlediği kanlı komando baskınından sonra tutumunu değiştirmeye zorlandı. Dokuz yolcunun öldürüldüğü baskın uluslararası toplulukla büyük tepki yaratırken İsrail’den ablukaya son vermesi istendi.

Sözcü Regev, İsrail’in Gazze halkını düşman olarak görmediğini ve sivil halka sürekli sivil amaçlı malzeme gönderilmesinin kendileri için bir sorun olmadığını söyledi.

Ancak İsrail hükümet sözcüsü, Gazze’ye silah kaçırılmasını önlemek için deniz ablukasının devam edeceğini belirtti.

Sözcü, İran’dan, Suriye’den Lübnan’daki Hizbullah’tan Gazze’deki Hamas’a füzeler, roketler gönderilmesine izin veremeyeceklerini çünkü militanların bu silahları alırlarsa İsrailli sivilleri vuracaklarını söyledi.

Orta Doğu özel temsilcisi Tony Blair yardım kamyonlarının Gazze’ye girişini izlemek için İsrail’i ziyaret etti. Eski İngiltere Başbakanı sınır kapısında yaptığı açıklamada durumu yerinde görmek istediğini belirtti:

Blair, İsrail’in yeni politikasının yürürlüğe girdiğini, bunun Gazze halkına günlük yaşamlarında yardım etmeyi, gelecek konusunda umut vermeyi amaçladığını söyledi.

Ancak Filistinliler İsrail’in kararını, uluslararası öfkeyi yatıştırmak için yapılmış bir göz boyama girişimi olarak tanımlıyor. Filistinliler, deniz ablukası devam ettiği sürece Gazze’nin kuşatma altında kalacağını savunuyor.

XS
SM
MD
LG