Erişilebilirlik

İsrail Yeni Füzesavar Sisteminin Başarılı Olduğunu Açıkladı


İsrail, Lübnan ve Gazze’den atılan kısa menzilli roket ve havantopu ateşine karşı yeni bir füzesavar sistemi kuruyor. Devlete ait Rafael savunma şirketi tarafından geliştirilen sistem ''Demir kubbe'' adıyla biliniyor. İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yeni sistem, hedefi bir saniyeden az bir süre içinde belirleyip havada yok edecek.

Kassam ve Katyuşa gibi 5 ila 70 kilometre menzilli füzelere karşı etkili olan sistemin ilk iki bataryası muhtemelen Gazze sınırındaki Siderot’a yerleştirilecek.

Savunma Bakanı Ehud Barak sistemin bölgedeki askeri dengeyi değiştireceğini ileri sürdü.

Savunma Bakanı “demir kubbe” sisteminin askeri dengeyi değiştirmekle kalmayacağını, havan ve top mermilerini de havada imha edeceğinden düşmanı etkisiz hale getireceğini söyledi.

Amerika, İsrail’e her yıl yaptığı 3 milyar dolarlık yardıma ek olarak “Demir Kubbe” projesi için 205 milyon dolar katkıda bulundu.

Dünyanın en modern ordularından birine sahip olan İsrail, Hizbullah’ın Lübnan’dan, Hamas militanlarının Gazze’den attığı çoğu ilkel ev yapısı füzelere karşı kendini savunamıyor.

İsrail’in, 2006 yılında Lübnan’a, iki yıl sonra da Gazze’ye saldırmasının başlıca nedeni bu füzelerdi.

İsrail, bölgeden atılan füzeleri gerekçe göstererek 2008 Aralığında Gazze’ye saldırmış ve 3 hafta süren bombardımanda çoğu sivil bin 300 Filistinli hayatını kaybetmişti. İsrail’in Lübnan’a saldırısında da binlerce insan öldü.

XS
SM
MD
LG