Erişilebilirlik

İsrail-İran Gerginliğinin Tırmanması Korkutuyor


İsrail-İran Gerginliğinin Tırmanması Korkutuyor
İsrail-İran Gerginliğinin Tırmanması Korkutuyor

Obama yönetimi İsrailli yetkililerle temasları sürdürürken, İran-İsrail gerginliğini de yakından izliyor. İsrail’in, tartışmalı nükleer programı yüzünden İran’a saldırma ihtimali herkesi kaygılandıırıyor. Amerikalı yetkililerin, İsrail’in, İran’a uygulanan yaptırımların etkisini göstermesi için bekleyeceğini umdukları bildiriliyor

İran’ın nükleer programını tehdit olarak gören İsrail, Tahran’a karşı askeri kuvvete başvuracak mı? Herkes bu soruya yanıt arıyor. Amerika’ya göre de İran’ın nükleer programı ciddi bir tehdit. Başkan Obama da bu tendidi sık sık vurguluyor:

“Kimsenin kuşkusu olmasın: Amerika İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemeye kararlıdır, bu yüzden İran’ın hedefine ulaşmasını önlemek için hiçbir seçeneği göz ardı etmiyoruz.”

Uzmanlar, İran’ın bir yıl içinde bomba yapacak kadar zenginleştirilmiş uranyum elde edeceğini söylüyor.

İran’sa nükleer programının barışçı amaçlı olduğunda ısrarlı. Ancak İran geçtiğimiz günlerde bir yeraltı tesisinde uranyum zenginleştirdiğini açıkladı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hameney’in İsrail hakkındaki görüşleri açık:

“Siyonist rejim bu bölgede ortadan kaldırılması gereken bir kanser tümörü gibi ve ortadan kaldırılacak.”

İsrail, yakında İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek için çok geç olacağı görüşünde.

Washington Enstitüsü uzmanı Robert Satloff da kaygılı. Satloff şunları söylüyor:

"Ne yazık ki havada çatışma kokusu var. Bunun nedeni de İran’ın dünyadaki bütün ülkelerin çağrılarını hiçe sayarak nükleer programı konusunda bilgi vermeyi şiddetle reddetmesi."

Satloff’e göre, Amerika’nın İran’la çıkabilecek bir çatışmaya karışması kaçınılmaz:

"Amerika, en yakın askeri işbirliği içinde olduğu İsrail’in güvenliğini koruma taahhüdüne çok sıkı bağlılığını sürdürüyor."

Amerika İsrail’e sessizce yeraltı hedeflerini imha etme yeteneği olan bombalar vermiş durumda. İsrail’in de bunları İran’a karşı kullanması mümkün.

Yine de Amerika ve Batılı müttefikleri İran bankalarına ve petrol sanayiine uygulanan yeni yaptırımların Tahran’ı caydıracağını umuyor.

Ancak İran’ın dini lideri Hameney Tahran’ın geri adım atmayacağını söylüyor:

"Bu savaş tehdidi Amerika için iyi olmaz. Gerçek savaş ise Amerika için on misli kötü olur."

İran Ortadoğu’daki en çok sayıda balistik füzeye sahip ve Tahran sık sık bunları kullanma tehdidinde bulunuyor.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İran’ın geri adım atmasını uzun zaman beklemek istemediklerini bildirdi:

"Bugün, geçmiştekinin aksine, dünya artık yaptırımlar askeri amaçlı nükleer programı durdurmayı başaramazsa, harekete geçmek gerekeceğini çok iyi biliyor."

Haberlere göre, Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, İsrail’in birkaç ay içinde İran’a saldırabileceğini düşünüyor. Buarada Amerikan basın yayın organları, Amerika’yla İsrail’in İran’a ne kadar süre verilmesi gerektiği konusunu tartıştıklarını bildiriyor.

XS
SM
MD
LG