Erişilebilirlik

İsrail İran İçin Uluslararası Önlem İstedi


İsrail İran İçin Uluslararası Önlem İstedi
İsrail İran İçin Uluslararası Önlem İstedi

İsrail, BM nükleer dairesinin son raporunun ardından İran’a karşı uluslararası önlem alınmasını istedi.

Başbakan Benyamin Netanyahu, kabine toplantısında raporun İran’ın “sistemli biçimde nükleer silah geliştirdiğini” kanıtladığını söyledi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin raporunda İran’ın bir nükleer silah geliştirmeye çalıştığı yolunda güvenilir istihbarat elde edildiği belirtilmişti.

İsrail nükleer silaha sahip İran’ı, kısmen İsrail’in yıkılması yolundaki çağrıları nedeniyle ulusal tehdit olarak görüyor. İsrail’in Orta Doğu’da nükleer silaha sahip tek ülke olduğuna inanılıyor.

Başkan Barack Obama, Hawai’de zirve sırasında ayrı ayrı görüştüğü Rus ve Çin devlet başkanlarını İran’a nükleer çalışmalarını durdurması için yaptığı baskıları desteklemeye çağırdı.

ABD ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı Ben Rhodes, üç liderin İran’ın nükleer silaha sahip bir ülke olmaması konusunda görüşbirliği içinde olduklarını söyledi. Rus ve Çin liderler Obama ile görüşmeleri hakkında bir açıklamada bulunmadı.

Batılı ülkeler raporu üzerine İran’ı rapordaki kaygıları giderici adımlar atmazsa yeni yaptırımlarla karşılaşacağı konusunda uyardı. İran raporu reddetti ve nükler programının barışçı olduğunu savundu.

Rusya ve Çin İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasının nükleer uyuşmazlığı çözmeyeceğini önesürüyor.

XS
SM
MD
LG