Erişilebilirlik

İsrail Hükümeti Soruşturma Komisyonu Kararını Onayladı


İsrail Hükümeti Soruşturma Komisyonu Kararını Onayladı
İsrail Hükümeti Soruşturma Komisyonu Kararını Onayladı

İsrail hükümeti Gazze’ye yardım taşıyan gemilere düzenlenen operasyonu soruşturmak üzere bağımsız bir komisyon kurulmasını kararlaştırdı. Karar, Bakanlar Kurulu’nda oy birliği ile alındı.

Bu arada Uluslararası Kızılhaç örgütü, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayla uluslararası yasaları ve Cenevre Konvansiyonu’nu ihlal ettiğini bildirdi.

Konvansiyon, sivillerin toplu şekilde cezalandırılmasını yasaklıyor. Kızılhaç örgütü, İsrail’den ablukayı kaldırmasını da istedi.

Öte yandan bölgedeki gelişmeleri değerlendirmek üzere Ortadoğu Özel Temsilcisi Tony Blair, AB Dışişleri Bakanları ile bir araya geliyor.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, önümüzdeki birkaç gün içinde Gazze’ye yönelik ablukanın hafifletilmesi yönünde adımlar atılmasını beklediğini söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dün eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yaakov Turkel başkanlığında oluşturulacak bir komisyonun 31 Mayıs günü Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskına neden olan unsurları araştıracağını söylemişti.

İsrail bugüne kadar konunun uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması çağrılarını reddetti.

Ancak Netanyahu, dünkü açıklamasında, İsrail tarafından oluşturulacak komisyona iki üst düzey yabancı gözlemcinin dahil edileceğini söyledi.

Komisyonun iki yabancı gözlemci üyesi olarak belirlenen İrlandalı Nobel Barış ödülü sahibi David Trimble ile Kanadalı eski askeri savcı emekli Tuğgeneral Ken Watkin’in oy hakkı bulunmayacak.

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, Netanyahu’nun komisyona destek sağlamak amacıyla Amerikalı ve Avrupalı yetkililerle temas halinde olduğunu yazdı.

Amerika, İsrail’in soruşturma açma kararını olumlu karşıladı ve bunu doğru yönde atılmış bir karar olarak niteledi. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, dün konuyla ilgili açıklamasında İsrail’in oluşturacağı komisyonun olayları ‘hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf’ şekilde soruşturabileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG