Erişilebilirlik

İsrail Gazze’ye İkinci Yardım Filosunu Durdurmaya Hazırlanıyor


Netanyahu Hayfa yakınlarındaki bir deniz üssünde deniz komandolarını teftiş ediyor
Netanyahu Hayfa yakınlarındaki bir deniz üssünde deniz komandolarını teftiş ediyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze’ye yardım filosunun deniz ablukasını yarmasına izin vermeyeceğini söyledi.

İsrail ordusuna filoya müdahale emri verdiğini belirten Başbakan, gemilerin Türkiye’den hareket etmesini önlemek için diplomatik girişimlerde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

12-15 arasında gemiden oluşması beklenen yardım filosunun, Haziran’da muhtemelen Türkiye'deki genel seçimlerden sonra yola çıkacağı sanılıyor.

"Özgürlük Filosu II"nin yabancı ülke vatandaşlarından oluşan koordinasyon heyeti, operasyonun kapsamı ve amacı konusunda Avrupalı parlamenterleri, BM yetkililerini ve diğer kuruluşları bilgilendirmek üzere 10 Mayıs'ta Avrupa Parlamentosunu ziyaret edecek.

Yardım malzemesi ile bin civarında yardım gönüllüsü taşıyacak gemilerde politikacılar, Avrupa milletvekilleri, yazarlar, gazeteciler, din, sanat ve kültür adamları bulunacak.

İsrail hükümeti gemilerde Gazze’deki Hamas militanları için silah bulunabileceğini öne sürüyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün İsrail’i, yardım filosunu durdurma girişiminde bulunmamaya çağırdı.

Davutoğlu, Avustralya’nın Sydney Morning Herald gazetesine verdiği demeçte, İsrail’in geçen yıl Mavi Marmara olayında yaptığı hatayı tekrarlamaması gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı, Akdeniz’in hiçbir ülkenin malı olmadığını söyledi.

Türkiye, İsrail’in Gazze’ye gelecek ay gitmeye hazırlanan yardım filosunu önlemesi talebinde bulunduğunu bildirdi. Ancak Türk hükümeti, filoyu önleme yetkisi bulunmadığı görüşünü savunuyor.

İsrail askerleri ilk yardım filosunu durdururken, Mavi Marmara gemisini basarak dokuz Türk’ü öldürmüştü. İki ülke arasında bu olaydan sonra başlayan gerginlik devam ediyor.

Türkiye, ilişkileri düzeltmek için İsrail’in özür dilemesini ve tazminat ödemesini şart koşuyor. İsrail ise, özür dilemeyi reddediyor.

XS
SM
MD
LG