Erişilebilirlik

İsrail Gazze Ablukasının Kalkmasını Güvenlik Tehdidi Olarak Görüyor


İsrail, Gazze’ye uygulunan abluka kaldırılırsa büyük bir güvenlik tehditi ile karşılaşacağını bildirdi.

Güvenlik Örgütü Shin Bet’in başkanı Yuval Diskin, Gazze’deki militanların elinde bazıları 40 kilometre menzilli 5 bin roket bulunduğunu söyledi. Diskin, bu roketlerden 4 bininin üç yıldır bölgeyi kontrol eden Hamas’a ait olduğunu da belirtti. Diskin bu açıklamaları İsrail parlamentosunun kapalı oturumunda yaptı.

Avrupa Birliği dün İsrail’den, Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırmasını ve bölgeye giden yardım konvoyuna yapılan baskını soruşturmak için kurulan komisyona uluslararası gözlemcileri eklemesini istemişti

Orta Doğu Özel Temsilcisi Tony Blair ile bir toplantı yapan AB dışişleri bakanları ablukayı kabul edilemez ve siyasi açıdan yararsız olarak nitelemişti.

Blair, İsrail’in Gazze’ye uygulanan ablukayı hafifletmeyi ilke olarak kabul ettiğini, ancak silah ve savaş teçhizatını denetlemeyi sürdüreceğini açıkladı. Blair İsrail’in kararının bir iki gün içinde uygulamaya konulmasını umduğunu da söyledi.

Bu arada İsrail hükümeti, baskını soruşturacak “bağımsız bir devlet komisyonu“ kurulması kararı aldı. Komisyonda iki yabancı gözlemci de yer alacak. Komisyon Gazze ablukası ve yardım konvoyuna askeri müdahalenin uluslararası hukuka aykırı olup olmadığını araştıracak.

İsrail hükümetinin konvoya müdahale etme kararıysa komisyonda sorgulanmayacak.

XS
SM
MD
LG