Erişilebilirlik

İsrail Amerikan Planını Kabule Yanaşıyor


İsrail Amerikan Planını Kabule Yanaşıyor
İsrail Amerikan Planını Kabule Yanaşıyor

İsrail hükümeti, Amerika’nın Filistinlilerle askıdaki barış görüşmelerini canlandırmak için önerdiği planı incelemeye devam ediyor.

Siyasi gözlemciler, İsrail hükümetinin, muhafazakar İsrailli politikacılar ve Filistin Yönetiminin şiddetle karşı çıkmasına rağmen planı az farkla onaylamasını bekliyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İsrail’in planı incelemesini” çok umut verici bir gelişme” olarak tanımladı. Mevcut durumun “kabul edilemez” olduğunu belirten Clinton, Obama Yönetiminin barış görüşmelerinin başlaması için iki tarafla da teması sürdürdüğünü açıkladı.

Plana göre Amerika’nın verdiği güvenlik garantileri karşılığında İsrail, Batı Şeria’da yeni yerleşim inşaatlarını üç ay durduracak. Haberlere göre inşaat yasağı, Doğu Kudüs’ü kapsamıyor. İsrail geçen hafta Doğu Kudüs’te bin 300 yeni konut inşa etme planının uygulanacağını açıklamıştı.

Planda Amerika’nın İsrail’e, 20 adet radara yakalanmayan gelişmiş F-35 savaş uçağı satması da yer alıyor. Ayrıca Amerika, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası forumlarda İsrail karşıtı karar tasarılarını engelleme sözü veriyor.

Geçen haftayı Amerika’da geçiren Netanyahu, çeşitli temasları arasında Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yedi saat süren bir görüşme yaptı. Haberlere göre, plan bu görüşme sırasında sunuldu.

Plana hem Filistinliler hem de İsrail hükümetinin sağ kanadı karşı çıktı. Filistinliler inşaat yasağına Doğu Kudüs’ün de dahil edilmesini isterken, İsrailli sağcılar planın kabul edilmesinin, Amerika’nın baskılarına boyun eğildiğini göstereceğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG