Erişilebilirlik

İsrail, BM'den Gazze Raporunu Geri Çekmesini İstedi


İsrail, BM'den Gazze Raporunu Geri Çekmesini İstedi
İsrail, BM'den Gazze Raporunu Geri Çekmesini İstedi

İsrail, BM’den 2008 yılındaki Gazze operasyonunda sivilleri kasten hedef almakla suçlandığı raporu geri çekmesini istedi.

Raporu yazan Güney Afrikalı Richard Goldstone, İsrail ile ilgili suçlamaların yanlış olduğunu açıkladı. Goldstone, Washington Post gazetesinde yayınlanan makalesinde “ Bugün bildiklerimi o zaman bilseydim rapor çok farklı olurdu” diye yazdı. Ancak Goldstone, soruşturma ekibinin İsrail’in işbirliği reddetmesi nedeniyle yeterli çalışma yapamadığını vurguladı.

Güney Afrikalı yargıç, soruşturma kararı alan BM İnsan Hakları Komisyonunun ötedenberi İsrail karşıtı olduğu görüşünü de savundu.

Goldstone, raporda yeralan Hamas’a yönelik suçlamalar konusunda ise görüşünü değiştirmediğini söyledi. Raporda Hamas, İsrailli sivillere kasten saldırarak insan haklarını ihlal etmekle suçlanmıştı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu , raporun İsrail’e verdiği ağır zararı hafifletmek için özel bir ekip oluşturulacağını açıkladı. Raporu”karalama kampanyası”olarak tanımlayan Netanyahu İsrail’in adını temize çıkarma sözü verdi.

XS
SM
MD
LG