Erişilebilirlik

Spicer'dan 'Hitler' Açıklamasına Düzeltme


Amerika ile Rusya arasındaki söz düellosu devam ederken, Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da günlük basın brifinginde, Suriye'ye karşı son derece sert ifadeler kullandı. Spicer, “Hitler’in bile kimyasal silah kullanacak kadar alçalmadığını” söyledi ve bu sözleriyle tartışma yarattı.

Bundan kısa bir süre sonra Spicer, gazetecilere e-posta yoluyla kısa bir metin yolladı ve şunları belirtti: “Amacım hiçbir şekilde Yahudi Soykırımı’nın korkunç doğasını küçük görmek değildi. Yerleşim merkezlerinin üzerine uçaklarla kimyasal silah atma taktiğinin farkına dikkat çekmeye çalışıyordum. Masum insanlara yönelik her türlü saldırı menfurdur ve hoş görülemez.”

Kimyasal saldırıdan yeni söz düellosu

Amerikan yönetimi, Rusya’nın, geçen hafta Suriye’de çok sayıda kişinin ölümüne neden olan “sarin gazı saldırısının, rejim tarafından kasıtlı olarak düzenlenmediği, muhaliflerin elindeki bir mühimmat deposunun vurulması sonucu gerçekleştiği” iddiasını reddetti.

Beyaz Saray’da brifing düzenleyen ulusal güvenlik yetkilileri, Moskova’yı ‘saldırının doğasını örtbas etmeye yönelik çok açık bir çaba sergilemekle’ suçladı. İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla bilgi veren yetkililer, 4 Nisan’da düzenlenen saldırıda kimyasal silahların bir binanın üzerine değil, yolun kömürleşmesinden görüldüğü üzere bir caddenin ortasına isabet ettiğini söylediler.

Yetkililer, Suriye’nin, 2013 tarihli anlaşmaya rağmen kimyasal silahlarından ‘tamamen arınmadığını’ belirttiler.

Bir yetkili, “Suriye rejiminin sarin gazına sahip olduğunu biliyoruz. (Esat hükümetine karşı savaşan) Muhaliflerin elinde sarin gazı olmadığından eminiz,” dedi.

Yetkili, delilin, ‘Rusya açısından dezenformasyon kampanyasını sonlandırması için bir fırsat teşkil ettiğini’ söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Esat rejiminin kimyasal silah kullandığı suçlamasının, tıpkı 2003’te Irak savaşı öncesinde yapılan kitle imha silahları değerlendirmesi gibi yanlış olduğunu savunmuştu.

Amerika’nın, kimyasal silah iddiasıyla Suriye’yi zora sokmak üzere ‘provokasyonlar’ yaptığını iddia eden Putin, BM’den kimyasal saldırıyla ilgili soruşturma başlatmasını istediğini de belirtmişti.

Amerika ile Rusya arasındaki karşılıklı sert suçlamalar devam ederken, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Moskova’ya kritik bir ziyaret düzenliyor.

Trump’ın Beyaz Saray’daki mesaisine başlamasından sonra Amerikan yönetiminden Rus yetkililerle görüşen en düzey isim olan Tillerson, Moskova’nın Esat’a desteğini sonlandıracağını umduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG