Erişilebilirlik

Sovyetler'den 20 Yıl Sonra Rusya


Sovyetler'den 20 Yıl Sonra Rusya
Sovyetler'den 20 Yıl Sonra Rusya

Mikhail Gorbachev 25 Aralık 1991’de Sovyetler Birliğinin sona erdiğini açıkladı. Bu 70 yıldır bunun gerçekleşmesi için dua eden komünizm karşıtları için bir Noel armağanı olabilirdi.

Ancak Ruslar farklı bir dini takvime sahipti; Noel’i Aralık’ta değil 7 Ocak’ta kutluyorlardı. Ve Rusya tarihinde bunu izleyen 20 yıl çalkantılı bir dönem oldu.

Sovyetler çöktükten iki yıl sonra Parlamentodaki komünistler, Rusya’nın ilk seçimle işbaşına gelen cumhurbaşkanı Boris Yeltsin’i devirmeye çalıştı.

Moskova’nın merkezinde tanklar isyancı parlamentoyu top ateşine tuttu. Çatışma sona erdiğinde 600’ü aşkın kişi ölmüş ya da yaralanmıştı.

Merkezi hükümetin zayıflamasıyla Rusya’daki Müslüman azınlıklar bağımsızlık için ayaklandı. Çeçenistan savaşı sırasında başkent Grozni öylesine ağır bombalandı ki İkinci Dünya Savaşındaki Stalingrad’a benzedi.

Çeçenistan’da barış güçlükle yeniden sağlanırken petrol fiyatları düştü ve bu Rusya’nın 1998’de mali çöküşünü hızlandırdı.

1990’lardaki karışıklıktan sonra Rus halkı az tanınan bir KGB subayına, Vladimir Putin’e yöneldi. 2000 yılında cumhurbaşkanı seçilen Putin, halkla ilişkiler ekibinin kendisine verdiği eylem adamı görüntüsü sayesinde 10 yıl işbaşında kaldı.

Rusya’nın mali patronlarına meydan okuyan Putin, ülkenin en zengin adamı Mikhail Khodorkovsky’i hapse attı. Khodorkovsky yedi yıldır hala hapisten çıkamadı.

Tekrar başkaldıran Çeçenler, çok sayıda sivili kaçırarak devlete meydan okudu. İnsan hakları ihllalleri arttı. Putin’in doğum gününde silahlı bir kişi Moskova’nın göbeğinde Çeçenistan ile ilgili haberleri korkusuzca veren kadın gazeteci Anna Politkovskaya’yı öldürdü.

Batı’dan yükselen tepkiler tam yatışmadan Rus tankları, Gürcistan’dan ayrılan Güney Osetya’ya girdi.

Moskova, bölgedeki Rus barışgücü askerlerini korumak için müdahele ettiğini bildirdi. Ama Rus tankları Güney Osetya’da durmayarak Gürcistan’a da girdi.

Savaş Putin’i daha da güçlendirdi ve dokunulmaz lider haline getirdi.

Eylül ayında Putin ve devlet başkanı Dimitri Medvedev, Mart’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra görevlerini değiştireceklerini açıkladı.

Ama kapalı kapılar ardında varılan bu anlaşma bir çok Rus’u kızdırdı.

On yıl süren ekonomik büyümenin geliştirdiği yeni Rus orta sınıfı şimdi siyasi özgürlük istiyor.

İnternet bağlantıları sayesinde Ruslar komünizmin çökmesinden beri ülkede görülen en büyük kitle gösterilerini düzenliyor.


XS
SM
MD
LG