Erişilebilirlik

Sosyalist Enternasyonal Nereye Gidiyor?


Tam 150 yıllık tarihi olan Almanya Sosyal Demokrat Partisi SPD, dünya genelinde sosyalist ve sosyal demokrat akımlar üzerinde hem ideolojik hem de örgütsel açıdan küçümsenemeyecek bir ağırlığa ve özel bir yere sahip. İşçilerin örgütlendiği ilk parti olan SPD, 20.yüzyılda da çalışanların çıkarlarını savunan, ama aynı zamanda serbest piyasa ekonomisi ile sosyal politikaları aynı çatında altında bir araya getiren parti olarak biliniyor. Bu çizgisi ile İskandinav ülkelerinden sonra, Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan’daki ılımlı sol ve sosyal demokrat partilerin örnek aldığı SPD’nin bir diğer özelliği ise 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Frankfurt’ta benzer çizgideki partilerle bir araya gelerek bugün de varlığını sürdüren ‘Sosyalist Enternasyonal’i kurmuş olması. Örgüte günümüzde faal durumda olan ve aralarında CHP’nin de bulunduğu 160'ı aşkın parti üye.

Sosyalist Enternasyonal özellikle 1970’li ve 1980’li yıllarda uluslararası siyasette ağırlığı olan, örneğin Filistinlilerle İsrail arasındaki sürtüşmede arabuluculuk yaparak ön plana çıkan bir oluşum. Ancak Berlin Duvarı’nın yıkılması ve 11 Eylül terör saldırıları sonrasındaki dönemde Sosyalist Enternasyonal’e üye partilerin görüş ayrılıkları sonrasında eski gücünü yitirmesi ile kurucu konumundaki SPD üyeliğini fiilen askıya aldı.

Bundan kısa bir süre önce SPD'nin Leipzig kentinde yapılan 150. kuruluş yıldönümünde konuşan SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Sosyalist Enternasyonal’den ayrıldıklarını ve ona alternatif olarak ‘İlerici Birlik’ adlı hareketi başlattıklarını duyurdu. Yeni oluşuma SPD dışında farklı kıtalardan sosyal demokrat ve demokratik sol 70 partinin destek verdiğini duyuran Gabriel, eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou’nun başında bulunduğu Sosyalist Enternasyonal’in çağın gereklerine yanıt vermediğini, yeni birliğin amacının ‘21. yüzyılı demokratik, sosyal ve ekolojik ilerleme yüzyılı’ yapmak olduğu söyledi. Papandreou ise Gabriel'i ‘küresel ilerici hareketi bölmek’le suçladı.

SPD’nin Türk kökenli sözcülerinden Ahmet İyidirli, Sosyalist Enternasyonal’ın yerine daha etkin bir yapılanmanın geçmesinin doğru olduğunu, ancak bu yeni hareketin sosyal demokrasinin bölünmesini de beraberinde getirebileceğini belirtiyor.
Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi, SPD’nin öncülüğünü yaptığı ‘İlerici Birlik’e katılmayacağını duyurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, yeni oluşumun altına CHP olarak imza atmadıklarını, tersine Sosyalist Enternasyonal’ın daha da genişlemesini istediklerini açıkladı. CHP 2008 yılında Sosyalist Enternasyonal üyeliğini askıya almış, 2012’de tekrar üye olmuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG