Erişilebilirlik

Sosyal Medya Basından Daha mı Etkili?


Florida eyaletinde siyah lise öğrencisi Trayvon Martin’in Meksika asıllı gönüllü mahalle bekçisi George Zimmerman tarafından vurularak öldürülmesi özellikle siyah toplumu ayağa kaldırdı, siyahlar Martin’in öldürülmesini protesto etmek için birçok gösteri düzenledi. Cinayetin bu kadar çok ilgi çekmesinde sosyal medya da büyük rol oynadı.

Amerika’nın dört bir yanında siyahlar 17 yaşındaki Trayvon Martin’in katilinin ilk başta cinayetle suçlanmamasını protesto etmek için harekete geçti.

Siyahlar basın yerine sosyal medyayı kullanarak konuya olan ilgiyi canlı tutmaya çalışıyor.

İnternet pazarlama firması Webimax’in sosyal medya direktörü Michael Stricker, ”Sosyal medyada insanların duygularını ve tutkularını harekete geçirecek bir mesaj yayınladığınızda bu mesaj sizin ağınızın dışına taşacaktır. Örneğin Facebook’taki 130 arkadaşınızın her birinin 130 arkadaşı olduğunu varsayarsak mesajınız yangın gibi hızla yayılır,” diyor.

Bir hafta içinde bir milyondan fazla kişi George Zimmerman’in tutuklanması çağrısıyla İnternet’teki dilekçeyi imzaladı, sosyal medya sitelerini mesaj yağmuruna tuttu. Zimmerman, Martin’i, kendisini savunmak için vurduğunu söyledi.

Washington’daki Howard Üniversitesi kampüsünde öğrenciler iletişim kurmak ve gösteriler düzenlemek için Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya sitelerini kullanıyor.

Ingrid Sturgis, ”Buradaki öğrenciler olaydan çok etkilendiler çünkü öldürülen Travyon Martin, birçoğuyla aynı yaşta. Bu nedenle öğrenciler Trayvon’un hikayesini herkese duyurmak, genç siyah bir öğrencinin nasıl haksızlığa uğradığını göstermek istedi,” diyor.

Howard Üniversitesi gazetecilik bölümü profesörü Ingrid Sturgis, genç siyahların sosyal sorunlara dikkat çekmek için sosyal medyayı kullandığını söylüyor: ”Sosyal medya, ister ırksal adaletsizlik olsun ister başka bir sosyal dava, gençlerin vermek istedikleri mesajları başkalarına ulaştırmak için kullandıkları en iyi araç.”

Pew Araştırma Kuruluşu’na göre, siyahlar sosyal medyaya erişim için cep telefonu ve diğer aygıtları diğer Amerikalılardan daha sık kullanıyor.

American Üniversitesi’nden gazetecilik profesörü David Johnson, ”Siyah gençler arasındaki bu iletişim eskiden de vardı ama konuşmalar İnternet yerine berberde, eczanede ya da sokak köşelerinde geçerdi. Sosyal medya şimdi bu iletişimi elle dokunur, gözle görülür hale getiriyor, bilinçlenmemizi, sağlıyor,” diyor.

Sosyal medya ırkla ilgili başka davaları da gündeme getirdi. Ingrid Sturgis bu eğilimin devam edeceği görüşünde: ”Bugün sesinizi duyurmak için bir kuruluşa ait olmanız gerekmiyor. Sosyal medya, insanların mesajlarını verebilmek için kullandığı araçları arttıracak, ne kadar ilgi çekebildiğinizi, değişim yapıp yapamayacağınızı belirleyecek. Yani oynadığı rol daha da artacak.”

Uzmanlar Trayvon Martin’le ilgili davanın başlamasıyla siyahların sosyal medyayı daha çok kullanacağı görüşünde.


XS
SM
MD
LG