Erişilebilirlik

Sosyal Medya Doktorlara Erişimi Kolaylaştırıyor


Sosyal Medya Doktorlara Erişimi Kolaylaştırıyor
Sosyal Medya Doktorlara Erişimi Kolaylaştırıyor

Sosyal medya ve İnternet insanların birbirleriyle iletişim kurma yollarında devrim niteliğinde değişikliklere imza atıyor. Sosyal medya ayrıca hastalarla doktorlar arasındaki iletişimi de değiştiriyor.

Sosyal medya ve yeni teknolojiler, hastaların doktorlarıyla kurdukları iletişimi kökünden değiştiriyor. Hastalar cep telefonları ya da İnternet aracılığıyla doktor randevularını ayarlıyor, reçeteli ilaçları için sipariş veriyor, tıbbi kayıtlarına erişiyor ya da doktorlarına soru soruyor. Acil yardımda çalışan doktorlar hasta kayıtlarına anında ulaşabiliyor. Bu kolaylık hasta ve doktorlara hem zaman kazandırıyor hem de hayat kurtarıyor.

Texas’ın Irving kentindeki MacArthur Jinekoloji Merkezi’nden doktor Jeff Livingston, sosyal medyayı kullanan uzmanlardan. Doktor Livingston şunları söylüyor:

”Sosyal medya sağlık hizmetlerinde devrim gerçekleştirdi.”

Doktor Livingston ve ekibi sosyal medya ve şifre korumalı yazılımlarla tıbbi bilgileri hastalarıyla paylaşıyor. Doktor şöyle konuşuyor:

”Hastaların tedavi ve sağlık bilgilerine erişimini sağlıyoruz. Benim gördüğüm her bilgiyi hastam da görüyor. Tüm notlar, muayene bilgileri, laboratuvar sonuçları İnternet’te.”

Hastalar, muayenehanenin İnternet sitesi aracılığıyla güvenli bir portaldan doktorlarıyla özel olarak görüşebiliyor. Ya da muayenehanenin sosyal medya sitelerinde forumlara katılabiliyor. Doktor Livingston açıklıyor:

”Hastalarımızın kendi sağlık durumlarını yakından izlemesini istiyoruz. Bu nedenle muayenehanemiz için Facebook ve MySpace’te sayfa açtık. Twitter’da çeşitli bilgileri paylaşıyoruz. Binlerce kişi bizi bu sayfalardan izliyor ve bu paylaşımı çok seviyor.”

Kristi Francisco’ya göre İnternet’e girip laboratuvar tetkiklerinin sonuçlarına ulaşabilmek büyük kolaylık. Francisco şöyle konuşuyor:

”Bu şekilde doktorumun İnternet’teki portalına bağlanıp test sonuçlarımı alıp endişelenecek bir durum olmadığını görüyor ve rahatlıyorum.”

Francisco doktorunun, kullandığı yazılım sayesinde reçeteli ilaç siparişlerini doğrudan eczaneye bildirdiğini, bu şekilde ilaçlarının hemen hazırlandığını söylüyor.

MacArthur Jinekoloji Merkezi Sage Healthcare şirketinin geliştirdiği yazılımı kullanıyor. Şirket, yazılımın şifre koruması altında son derece güvenli olduğunu, bilgilerin gizli kaldığını bildiriyor.

Doktor Livingston yazılımın muayenehanenin verimini arttırdığını, zaman tasarrufu sağlayarak maliyeti düşürdüğünü söylüyor.

Uzmana göre, sosyal medya ve yazılımının bir başka yararı da doktor-hasta ilişkilerini iyileştirmek. Hastalar tıbbi bilgilere erişmek için sadece İnternet’le kısıtlanmıyor. Aradıkları yanıtları güvendikleri doktorlardan doğrudan alabiliyorlar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG