Erişilebilirlik

Toyota'nın Sorunu Elektronik Değil Mekanik


Toyota'nın Sorunu Elektronik Değil Mekanik
Toyota'nın Sorunu Elektronik Değil Mekanik

Toyota marka otomobillerdeki güvenlik sorunlarını inceleyen yetkililer otomobillerdeki ani hızlanmaya neden olacak bir elektrik aksamı sorununa rastlamadı. Japon otomobil firması sorunla ilgili olarak milyonlarca arabayı piyasadan çekmişti. Ancak Amerikalı yetkililerin tamamladığı soruşturmaya göre sorun mekanik.

10 ay süren soruşturma sonucu açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Ray Lahood şöyle konuştu: "Açık olmakta fayda var. Jüri kararını verdi. Toyota marka araçlarda ani hızlanmaya neden olan sorun elektronik değil."

Ulusal Otoyol Trafik Yönetimi (NHTSA )mühendisleri ve NASA tarafından desteklenen araştırmaya göre ani hızlanmaya neden olan sorun mekanik. Soruna otomobil paspasları ve gaz pedalının yol açmış olması muhtemel.

Uzman Ronald Medford anlatıyor: "Pedal sıkışması, gaz pedalının yer paspası nedeniyle basılı vaziyette takılması sonucu oluşuyor. Bir diğer nedense yapışkan gaz pedalı. Bu durumda pedal, sürücü ayağını pedaldan çektikten sonra normal pozisyonuna dönmekte yavaş kalıyor."

Toyota dünya genelinde 12 milyon aracı bu sorun nedeniyle geri çekti. Araçların çoğu tamir edildi. Ancak bazıları sorunun hatalı elektronik aksamında olduğunu belirtiyor.

NASA mühendisi Michael Kirsch yaklaşık 300 bin yazılım programı kodunun gözden geçirildiğini söylüyor: "Yazılım programında ani hızlanmaya neden olabilecek bir hata bulunmadı. Elektromanyetik testlerde de hata çıkmadı."

Dördüncü çeyrek yılı yüzde 39 az karla kapatan Toyota kararı memnuniyetle karşıladı. Şirket Amerikan hükümetine yaklaşık 50 milyon dolar tazminat ödedi. Ulaştırma Bakanı LaHood Toyota’ya haksızlık yapılmadığını savunuyor: "Tüm otomobil üreticilerine eşit davranıyoruz. Hiçbir şirketi hedef seçmiş değiliz. Bizim kaygımız araba alan kişilerin araçlarını güvenle kullanabilmesi."

Toyota’nın güvenlik sorunları, California’daki bir kazada 4 kişinin ölmesinin ardından, Amerikan Kongresi’nde de geniş yankı bulmuştu.


XS
SM
MD
LG