Erişilebilirlik

Soruşturmalarda Sosyal Medyanın Önemi


Soruşturmalarda Sosyal Medyanın Önemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Dünyanın çeşitli yerlerinde milyonlarca kişi anında bu fotoğrafları gördü. Ardından zanlıların maraton bitiş çizgisinin karşısındaki bir marketin önündeki sokak kamerası tarafından çekilmiş videoları sosyal medyaya yansıdı.

“Görüntülerdeki iki kişinin kimliğinin belirlenmesi için herkesten yardım istiyoruz.”

FBI’ın başlangıçta koyduğu isimle, Zanlı 1 ve Zanlı 2’yi gösteren fotoğraflar anında twitter’a düştü ve yüzbinlerce defa twitlendi. Facebook’ta yayınlandı ve milyonlara ulaştı. Artık böyle bir dünyada yaşıyoruz. Anında herkesin herşeye erişimi var. Buna aktif yurttaş sorumluluğu demek mümkün.

FBI halka yardım çağrısında bulundu. Tim Alben, “Çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Yardımınıza ihtiyacımız var.”

Bunun üzerine binlerce maratoncu ve izleyici, cep telefonlarıyla çektikleri resim ve videoları FBI’ya gönderdi. Ancak sosyal medyada bir talihsizlik yaşandı. Başlangıçta yanlış bir kimlik belirlendi ve masum bir izleyici zan altında kaldı. FBI yetkilisi Richard DesLauriers ani kararlardan kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu: “Böyle durumlarda gönderilen resimlerin görüntüdekilere uymayanları geçerli sayılmamalı. Bunlar halkın dikkatini başka yöne çevirip, yanıltabilir, güvenlik güçlerinin işini de zorlaştırır.”

Derken polis, Tamerlan ve Cokar Çarnayef kardeşlerin kimliğini belirlemeyi başardı.

Sonuçta, Cokar Çarnayef’in yakalandığı ne bir basın bildirisi, telefon mesajı ne de bir basın toplantısıyla açıklandı. Açıklama Boston Emniyet Müdürlüğü’nün twitter mesajıyla duyuruldu. Mesajda “Yakalandı. Arama Bitti. Adalet galip geldi” deniyordu.

Amerika’nın Sesi muhabiri, haberi Watertown’da bir polis telsizinden duydu. Boston Belediye Başkanı bir polis aracındaydı, telsizi aldı ve bütün güvenlik birimlerine şöyle seslendi: “Yakaladık, hepinizi kutluyorum. Cok teşekkürler.”

Maryland Üniversitesi’nde dijital gazetecilik dersleri veren Sean Mussenden’e göre artık soruşturmalarda yeni standart bu: “Bu, içinde bulunduğumuz modern medya ortamını yansıtıyor. Bu tür olaylarda izleyici de soruşturmaya aktif olarak katılıyor.”

Boston soruşturması, güvenlik kameralarından cep telefonlarına, Facebook’tan Twitter ve YouTube’a kadar birçok yenilikten yararlandı. Yine de sonunda zanlıların kimliğini ortaya çıkaran halkın ta kendisi ve sosyal bağlantıları oldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG