Erişilebilirlik

17-25 Aralık Soruşturması Sarraf’ın Dava Dosyasına Girdi


New York Güney Bölgesi Savcılığı, Rıza Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılmasına karşı çıkma nedenlerini ayrıntılarıyla anlatan yeni dilekçe ve belgeleri dava dosyasına ekledi

Savcı Preet Bharara imzasıyla yapılan başvuruda, kaçma riski oldukça yüksek olan Sarraf’ın tutuklu olarak yargılanması istendi.

Türkiye’de kapatılan 17-25 Aralık soruşturmasının belgeleri ve tapeleri de Bharara’nın yeni delilleri arasında yer aldı.

Bharara’nın dilekçesinde “Türkiye’de tutuklanmasının ardından Türk makamlarına ekonomik gücüyle etki edip hapis sürecinden kurtulan Rıza Sarraf’ın, isnat edilen suçların büyüklüğü ve önemi göz önüne alındığında kefaletle serbest kalma talebine karşıyız” denildi.

Sarraf’ın, kurduğu uluslararası bağlantılar ve ekonomik gücünü, tahliye edilmesi halinde kullanabileceği, kaçma riskinin oldukça fazla olduğu kaydedildi.

Savcı Bharara'nın Sarraf'ın neden kefaletle serbest bırakılmasına karşı çıktığını anlatan dilekçe
Savcı Bharara'nın Sarraf'ın neden kefaletle serbest bırakılmasına karşı çıktığını anlatan dilekçe

Erdoğan’ın baskısı davayı kapattı

Sarraf’ın Türkiye’de hükümet yetkilileriyle rüşvet ağıyla ilişkiler kurduğu vurgulandı. Dilekçede, bu ilişkilerin ortaya çıkması sonrasında yakalanan ve 72 gün süreyle tutuklu kalan Sarraf’ın yine bu ilişkiler sayesinde serbest kaldığı belirtildi.

Sarraf’ı yakalayan polisler ve yargılayan adli makamların ya görevinden alındığı ya da tutuklandığı belirtildi.

Rıza Sarraf dosyasının Türkiye’de kapatılmasının o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın makamından gelen siyasi baskılar sonucu olduğu vurgulandı.

Bazı video görüntüler ve fotoğraflar da ek belgelerde sunuldu.

Üç eski bakanın adı yeni belgelerde

Rüşvet iddiası nedeniyle 17-25 Aralık soruşturması sonrasında istifa eden bakanlar Zafer Çağlayan, Muharrem Güler ve Egemen Bağış’ın Sarraf ile ilişkilerine yönelik bazı iddialar da ek belgelerde yayımlandı.

Ayrıca 17-25 Aralık soruşturmasına giren bazı konuşma bantları da dava dosyasına girdi.

Sarraf’ın, Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu ve kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak’ın da çalıştığı vakfa 5 milyon dolar bağış yaptığının kefalet talebinde yer aldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sarraf için kullandığı “hayırsever işadamı” sözleri de dilekçede yer aldı.

Dilekçede ayrıca, Başbakan Davutoğlu’nun Sarraf'ın İran'a borçlu olduğu 2,7 milyar doların ödenmesine karşı çıktığı için görevinden alındığını yazan bir habere de yer verildi.

'Sarraf yalan söylüyor'

Sarraf’ın, Miami’de yakalandıktan sonra alınan ifadesinde, altın ihraç ederek yılda 720 bin dolar kazandığını beyan ettiği ve bunun büyük bir yalan olduğu belirtildi.

Sarraf’ın kendi beyanlarına göre kazandığı paranın milyarca dolar olduğu belirtildi.

2014 yılında ATV’de canlı yayınlanan bir programda, söylediği “Türkiye’nin dış ticaret açığını ben kapatıyorum” sözleri savcı Bharara tarafından itiraf olarak kabul edildi. Programın görüntülerinin linkleri ve programın tamamının çevirisi ek belgelerde delil olarak sunuldu. Bharara’ nın hesaplarına göre Sarraf kurduğu şirketler ve bazı paravan şirketler aracılığıyla en az 11 milyar dolar para kazanmış ve bununda bir bölümünü ilişki içerisinde olduğu siyasilere rüşvet olarak dağıtmış.

Bharara, avukatlarının yaklaşık 50 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmasını talep ettikleri Sarraf’ ın sadece 2013 yılında Türkiye’de dağıttığı rüşvetin toplamının en az 150 milyon dolar olduğunu iddia ediyor.

Bharara, Sarraf’ın verdiği ilk ifadelerde yaptığı çeşitli seyahatleri de gizlediği kendi tespitlerine göre Sarraf’ ın çok yakın bir zaman öncesinde, Suudi Arabistan, Lübnan ve Rusya’ya gittiğini saptadıklarını belirtti.

Rıza Sarraf’ın, Miami’de tutuklanmasının ardındın verdiği ilk ifade ve cep telefonundan alınan fotoğraf ve videolarda dava dosyasında yayınlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG