Erişilebilirlik

'Sorun Ülke Değil, Merkez Ülke'


'Sorun Ülke Değil, Merkez Ülke'
'Sorun Ülke Değil, Merkez Ülke'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, WikiLeaks tarafından yayınlanan diplomatik yazışmalarda kullanılan ifadeler nedeniyle Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın kendisinden özür dilediğini söyledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, WikiLeaks tarafından yayınlanan diplomatik yazışmalarda kullanılan ifadeler nedeniyle Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın kendisinden özür dilediğini söyledi. Davutoğlu, Türkiye hakkında bu kadar belge hazırlanmasının Türkiye’nin “sorun ülke değil, merkez ülke” olduğunu gösterdiğini savundu.



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önceden planlanan Washington ziyaretine WikiLeaks belgeleri damgasını vurdu. WikiLeaks internet sitesi tarafından yayınlanan ABD Dışişleri Bakanlığı kriptolarında özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetini ve yetkililerini eleştiren ifadeler yer alıyor.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk hükümeti yetkilileri hakkında yer alan ifadeler nedeniyle Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon’un kendisinden özür dilediğini söyledi: "İsmen bizlerden söz ettiği için bu gelişmelerden dolayı özür beyan ettiler. Ve ısrarla vurguladıkları husus, diplomatların analizlerinin yönetimlerin siyasi iradesini ve siyasi yaklaşımını yansıtmayabileceği oldu. Ve kendisinin bizimle olan ilişkilerinde, siyasi düzeyde ilişkiler bağlamında da mutlak karşılıklı saygı esasında ve Türk dış politikasının temel ilkeleri çerçevesinde yürütülen dış politikayı da takdirle takip ettiklerini vurguladılar."

Davutoğlu, kriptoların yayınlanmasını diplomasi tarihi açısından şansızlık olarak nitelendirdi: "Tabii ki bu belgelerin dışarıya sızması veya bu belgelerin dedikodu ortamında oluşması diplomasi tarihi açısından büyük bir şansızlık olmuştur. Ama bunların ortaya çıkması Türk dış politikasının temel ilkelerinde herhangi bir değişiklik yapmayacağı gibi Türk- Amerikan ilişkilerine bakışımızda da bir değişikliğe sebebiyet vermez."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, belgelerde yer alan ifadelerin Türk Amerikan ilişkilerini etkilemeyeceğini söylerken Türk dış politikasında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini de özellikle vurguladı. Davutoğlu, bu kadar çok yazışmanın Türkiye üzerine yapılması konusundaysa, "Türkiye’nin sorun ülke değil, merkez ülke olduğunu gösterdiğini" savundu.

Davutoğlu şöyle konuştu: "Sorun ülkesi değil, aksine olayların merkezinde olduğunu gösterir. Yani bu kadar çok belge niye Ankara mahreçli? Çünkü Ankara’daysanız Balkanlar, Karadeniz, Akdeniz, Afganistan, Pakistan, Orta Asya, Körfez, Irak, Suriye, bütün uluslar arası gündemin nabzı bizim orada atıyor. Yani bunu bir sorun muhatabı olmak değil, birçok olayın merkezi konumunda olmakla ilişkilendirebilirsiniz. Sorun değil, merkez olduğumuz, tarihin akışının merkezinde olduğumuzu gösterir."

Clinton ve Donilon’ın yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’yle de görüşen Davutoğlu, bugün Kongre’de temaslarda bulunacak.

XS
SM
MD
LG