Erişilebilirlik

‘Soru İşaretinin En Büyüğünü Necdet Özel’in Boynuna Takarım’


Özgür Özel
Özgür Özel

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, dün Hürriyet gazetesine verdiği mülakatta “Millet hepimizi affetsin” diyen Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in kendisini temize çıkarmak için önceki ve sonraki başkanları suçladığını söyledi. Özel, “Kafamdaki soru işaretlerinin en büyüğünü Necdet Özel’e, ikincisini de Hulusi Akar’ın boynuna asarım” dedi.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nden 11 gün sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki dört partiden milletvekillerinin oybirliği ile Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun kurulması kabul edildi. Ancak bugüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi dışındaki üç parti, henüz komisyon için üye bildirmiş değil.

CHP ise İstanbul milletvekilleri Zeynel Emre, Aykut Erdoğdu ve Sezgin Tanrıkulu ile Ankara milletvekili Aytun Çıray’ı komisyona üye olarak belirlediklerini açıkladı.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel, daha fazla gecikmemek için Meclis’teki partilere çağrıda bulunduklarını bu taleplerinin gerçekleşmemesi halinde 22 Ağustos’da kamuoyuna açık bir tepki göstereceklerini söyledi.

2011-2015 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı yapan Necdet Özel
2011-2015 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı yapan Necdet Özel

CHP’li Özel: ‘Necdet Özel önceki ve sonraki genelkurmay başkanlarını suçlayarak kendisini aklamaya çalışıyor’

Darbeye sebebiyet veren, bu sürecin sorumlusu olarak herkesin hesap vermesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade eden Özel, Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in Hürriyet gazetesinden Fikret Bila’ya verdiği demecin bir nevi günah çıkarma olduğu görüşünde:

“Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in yapmayı çalıştığı işin farkındayız. Özel kendisini temize çıkartmak için kendisinden bir önceki ve bir sonraki genelkurmay başkanlarını suçluyor. Bunu yaparken de ‘Millet hepimizi affetsin’ benzeri sözlerle kendisini masum ve kandırılmış olarak gösteriyor. Kurumsal bağlayıcılığı olmayan kişisel bir yorum olarak şunu söyleyebilirim. Elimdeki bilgilere dayanarak kafamdaki soru işaretinin en büyüğünü Necdet Özel’in boynuna takarım.”

Necdet Özel: ‘Millet hepimizi affetsin’

CHP Grup Başkan Vekili’nin atıfta bulunduğu Hürriyet gazetesi röportajında Eski Genelkurmay Başkanı, darbe girişimi nedeniyle yalnız askeri makamlarda olanların değil sivil makamlarda olanların özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Özel, dün yayınlanan röportajında “Sayın Cumhurbaşkanı ve ben diledim ama yetmez, herkesin dilemesi gerekir. Millet hepimizi affetsin. Ne kadar hukuka uygun davranmış olursak olalım, eğer TSK’dan böyle bir hareket çıkmış ve bunları yaşamışsak, hepimizin sorumluluğu var demektir. Ergenekon ve Balyoz’dan mağdur olan arkadaşlarım için üzüntüm çok büyük, vicdanımda bir sızı olarak kaldı. Birçoğu komutanlık görevini üstlenecek tecrübe ve donanıma sahipti. Benim için en önemli şey vicdan artı hukuktur. Hukuku izledik, ama vicdanım sızlıyor” dedi.

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar
Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar

Fikret Bila, Muharrem Köse’yi Adli Müşavirlik göreve Hulusi Akar’ın önerdiğini yazdı

Röportajın ikinci bölümünü bugün yayınlayan Hürriyet, “FETÖ’nün üst düzey askeri kadrosunda” gösterilen ve 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında tutuklanan Eski Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse’nin o göreve nasıl getirildiğini yazdı:

“Necdet Özel o zaman, Genelkurmay İkinci Başkanı’ndan Genelkurmay’a bir adli müşavir bulunmasını istedi. İkinci Başkan, hukukçu subaylar arasında araştırma yaptırdı. Askeri Yargıtay Üyesi Albay Muharrem Köse’nin adli müşavirlik için uygun olduğu kanaatine varır. Bu tercihin nedenlerinden biri Köse’nin alanında doktora yapmış bir uzman hukukçu olmasıdır. İkinci Başkan, Necdet Özel'e, adli müşavir olarak Muharrem Köse’yi önerir.”

Yazıda ismi zikredilmeyen Genelkurmay İkinci Başkanı, bugün Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunan Orgeneral Hulusi Akar.

Özel: ‘Esir düşmüş bir Genelkurmay Başkanı’na neden mahkumuz’

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, kafasındaki en büyük ikinci soru işaretini de Hulusi Akar’a ait olduğunu söylüyor.

“Esir düşmüş bir Genelkurmay Başkanı’nı görevde tutma ve ona mahkum olma gerekçelerini bilmiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde esir düşmüş bir Genelkurmay Başkanı görevinin başında kalamaz. Bizim ordumuzun sancakları vardır. Sancak birliği namusudur, o sancak çalınırsa o birlik ya lağvedilir ya sürülür. Ama biz esir düşmüş bir Genelkurmay Başkanı’na mahkumuz. Neden?”

CHP Manisa Milletvekili, CHP Cezaevi Komisyonu olarak Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı görevini hiç yapmamış kabul edilmesi, eski Genelkurmay Başkanı unvanını kullanamaması, bu konuda edindiği tüm sosyal ve maddi haklarından mahrum bırakılması, kendisinin Balyoz mağduru ailelere layık gördüğü üzere askeri tesis, gazino ve dinlenme tesislerine girişinin yasaklanmasına ilişkin kanun teklifini gelecek hafta TBMM'de gündeme getireceğini ifade etti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG