Erişilebilirlik

Son Yılların En Büyük Kamp Boşaltma Operasyonu Başlıyor


Fransız hükumeti büyük bir operasyonla 10 bin kişilik dev bir kente dönüşen ve ağır insani dramların yaşandığı Calais Göçmen kampını Pazartesi günü boşaltmaya hazırlanıyor. Ancak kamptaki göçmenlerin önemli bir bölümü, hayatları pahasına Belçika sınırını geçerek İngiltere'ye geçeceklerini belirtiyor. Belçika hükümeti Fransa sınırına yığınak yaptı.

Fransız hükümeti tarihte eşi görülmemiş bir kamp boşaltma operasyonuna hazırlanıyor. Hükümet, yaklaşık 10 bine yakın göçmenin insanlık dışı koşullarda yaşadığı kampa ev sahipliği yapan Calais kenti sakinlerinin isyan etmesi nedeniyle bu kararı aldı.

Hükümet hafta sonundan bu yana 9 dilde broşürler dağıtıp, valilik ve göçmen kabul görevlileri aracılığı ile göçmenleri gönüllü olarak kampı terketmeye ve Fransa genelinde hazırlanan 450 yerleşim birimine yerleşme çağrısı yaptı. Valilik yetkilileri topluluk şefleri ile ikna toplantıları düzenledi.

Gönüllü kabul edenler Pazartesi sabah 8'den itibaren başlayacak operasyonla Fransa genelinde hazırlanan 450 göçmen merkezine taşınacak. Kabul etmeyenler ise polis gücüyle boşaltılacak. Operasyonda 1250 polis ve jandarma görev alacak.

Ancak bir grup göçmen orman içlerine kaçak kamplar kurmaya başladı bile. Önemli bir bölümü ise Belçika sınırını geçerek, ne pahasına olursa olsun İngiltere'ye geçmekte kararlı.

Göçmen dernekleri: "İşe yaramayacak"

Göçmenlere yardım dernekleri bu operasyonun sorunları çözmeyeceğini, tam tersine sorunu tüm Fransa'ya yayacağını savunuyor. Üstelik dernekler, Fransa'ya dağıtılan göçmenlerin kısa süre içinde geri geleceklerini iddia ediyor.

Göçmenler de derneklerin bu açıklamalarını doğruluyor. Fransız medyasına konuşan göçmenlerin önemli bir bölümü ısrarla geri geleceklerini ve hayatları pahasına İngiltere'ye geçeceklerini söylüyor. Dernekler, mevcut göçmenlerin yanısıra her gün ortalama 30 göçmenin Calais kampına katıldığını belirtiyor.

Belçika alarma geçti

Göçmenler ise bu kamp kapatılırsa, hemen yakınlardaki Belçika sınırına geçerek feribot aracılığıyla İngiltere'ye geçeceklerini söylüyor. Göçmenlerin bu ısrarı şimdi de Belçika hükumetini alarma geçirdi. Kampın boşaltılmasıyla çok sayıda göçmenin Belçika sınırına dayanmasından korkan hükümet Fransa sınırına güvenlik barikatı kurdu.

Belçika içinde Fransa'dakine benzer bir kamp oluşmaması için tüm olanaklarını seferber edeceğini açıklayan İçişleri Bakanı Jan Jambon, Fransa sınırına 120'nin üzerinde polis yığdıklarını açıkladı. Özellikle Fransa sınırına 60 km. yakınlıkta, İngiltere ile deniz ticaretinin yoğun olarak yapıldığı limanın bulunduğu Bruges-Zeebrugge kentinde tüm girişler geçen cumartesi gününden bu yana kontrol alına alındı.

İçişleri Bakanı Jambon, "Geçiş yapan insanlar kağıtsız, kimlik bilgileri olmayan insanlar. Onları tutuklamak zorundayız. Sığınma talebine bulunma hakları var. Ama biliyoruz ki çoğu bunu yapmak istemiyor. Sığınma talebinde bulunmayanlar Fransa'ya geri gönderilecek. Gerekli görüldüğü sürece polisler sınırda kalacak" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG