Erişilebilirlik

Son Anketlere Göre Tartışmanın Galibi Romney


İlk başkanlık tartışmasının hemen ardından CNN ve CBS tarafından yapılan gece yarısı anketleri, seçmenlerin eski Massachusetts Valisi Mitt Romney’in ilk başkanlık tartışmasının galibi olarak gördüğünü ortaya koydu.

CNN anketine katılan 430 kayıtlı seçmenden %67’si tartışmayı Cumhuriyetçi Romney’in kazandığını söylerken, Demokrat aday Obama’yı başarılı bulanların oranı % 25’te kaldı.

CBS tarafından yapılan başka bir ankete katılan 500 kararsız seçmenden %46’sı ağırlıklı olarak ekonominin konuşulduğu ilk tartışmayı Cumhuriyetçi Romney’in kazandığına inanıyor. Kararsızlar arasında Başkan Obama’nın galip geldiğini düşünenlerin oranıysa % 22 oldu. CBS anketine cevap verenlerin %32’si de iki adayın performansını eşit buldu.

Başkanlık tartışmasında Cumhuriyetçi aday Romney, Obama’nın politikalarının Amerikan ekonomisini zayıflattığını ve kamu borçlarını arttırdığını söyledi. Romney, Obama’nın yeniden başkan seçilmesi halinde vergileri yükselteceğini ve hükümet harcamalarını artırarak ülkedeki bütçe açığı krizini daha da derinleştireceğini ileri sürdü.

Romney, orta gelirli Amerikalıların Başkan Obama’nın yüksek vergileri altında ezildiğini söylerken, bireyler ve şirketler üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini savundu.
Cumhuriyetçi rakibinin iddialarına cevap veren Başkan Obama ise, Romney’in vergi planının sadece refah sahibi Amerikalıların çıkarını koruduğunu ve eğitim gibi önemli alanlarda bütçe kesintisi ön gördüğünü söyledi.

Demokrat aday Obama, federal hükümetin en önemli görevinin halkın güvenliğini sağlamak olduğunu ancak bunun yanında insanların başarılı olmasına olanak tanıyan ortamın da yaratılması gerektiğini vurguladı. Obama, hükümetin geçmişte demir yolları, araştırma merkezleri ve eğitim kurumları yaratılmasına yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

Buarada iki aday Başkan Obama’nın desteklediği sağlık reformu yasası konusunda da atıştı. Romney, eğer başkan seçilirse “Obamacare” olarak bilinen bu yasayı iptal edeceği sözünü yineledi. Cumhuriyetçi aday, Başkan Obama’nın ekonomi yerine sağlık sigortası konusuna odaklanmasını da eleştirdi.

Obama ise, Amerikan sağlık sisteminde reform yapmanın bütün Amerikalılar için kilit önemde olduğunu savundu.

Kapanış bölümünde, Demokrat aday Obama, eğer bir dönem daha başkan seçilirse, Amerika’da değişim yaratmak için en az ilk dört yıldaki kadar çalışacağı sözünü verdi.
Cumhuriyetçi aday Romney’in tartışmadaki son sözleriyse, Obama’nın tekrar başkan seçilmesi halinde Amerika’daki orta sınıfın daha da zorlanacağı oldu.

İlk başkanlık tartışmasının ardından, Başkan Obama ve Massachusetts Valisi Romney seçim kampanyalarına devam etmek üzere yola koyuldular.

Romney’nin seçim mitingi için ilk durağı Virginia eyaleti olurken, Başkan Obama kampanyasına seçim tartışmasının yapıldığı Denver’da devam ediyor. Obama daha sonra Wisconsin eyaletine geçerek, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri için destek arayışını sürdürecek.
XS
SM
MD
LG