Erişilebilirlik

Somalili Korsanlar Danimarkalı Denizcileri Serbest Bıraktı


Somalili Korsanlar Danimarkalı Denizcileri Serbest Bıraktı
Somalili Korsanlar Danimarkalı Denizcileri Serbest Bıraktı

Altı ay önce Somali açıklarında kaçırılan Danimarkalı aileyle iki denizci nihayet özgürlüklerine kavuştu.

Beş kişilik aileyle yelkenli teknenin iki kişilik mürettebatı, 24 Şubat’ta Hint Okyanusunda seyrederken kaçırılmıştı.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında korsanlara fidye ödenip ödenmediği belirtilmiyor. Ancak bölgeden gelen haberlere göre korsanlara grubu serbest bırakmaları için 3 milyon dolar ödendi.

Haberlere göre 12 ile 16 yaş arasındaki üç çocuklarıyla dünya turuna çıkan Jon ve eşi Birgit Mari Johansen kaçırılma tehlikesini biliyordu. Bu olaydan 2 gün önce Amerika bayraklı bir yat kaçırılmış ve dört kişilik mürettebatı kurtarma operasyonu sırasında korsanlar tarafından vurularak öldürülmüştü. Ailenin buna rağmen tehlikeli bölgeye girmekten çekinmemesi Aden Körfezi’nde devriye gezen savaş gemilerine güvenmelerine bağlanıyor.

Somali’nin özerk Putland bölgesinde tutulan aile ve iki denizciyi kurtarmak için yerel güvenlik kuvvetlerinin yaptığı operasyon başarısızlık sonuçlanmıştı. Korsanların, güvenlik güçlerini pusuya düşürdüğü, bazılarının öldürülürken bir kısmının da esir alındığı öğrenilmişti.

Şu anda en az 30 gemi ve 600’den fazla denizci Somalili korsanlar tarafından rehin tutuluyor. Uzmanlara göre serbest bırakılan her gemi için de korsanlara ortalama 5 milyon dolar fidye ödeniyor.

XS
SM
MD
LG