Erişilebilirlik

Somalili Korsanlar Çin Gemisini Serbest Bıraktı


Somalili Korsanlar Çin Gemisini Serbest Bıraktı
Somalili Korsanlar Çin Gemisini Serbest Bıraktı

Aden körfezinde görev yapan Avrupa Birliği donanması, “MV Yuan Xiang” gemisinin Çin’i doğru yol aldığını bildirdi.

Kuru yük gemisi, geçen yılın Kasım ayında, Umman açıklarında 29 kişilik mürettebatıyla birlikte kaçırılmıştı.

AB açıklamasında korsanlara ne kadar fidye ödendiği belirtilmiyor. Ancak korsanlara yakın bir kaynak, üzerinde anlaşılan miktarın korsanlara ödendiğini bildirdi.

Geçen ay, Amerika’da, Umman açıklarında 4 Amerikalının öldüğü korsanlıkla ilgili olarak yargılanan iki Somalili suçlarını itiraf etmişti.

Korsanlar, Şubat ayında, Hint Okyanusu’nda, içinde Amerikalıların bulunduğu yelkenli tekneyi ele geçirmişti. Olay mahalline giden bir Amerikan muhribi korsanlarla pazarlık yaparken rehineler öldürülmüş ve korsan gemisini basan komandolar haydutları etkisiz hale getirmişti.

Amerika’ya getirilen 14 Somalili hakkında korsanlık, adam kaçırma ve cinayet suçlarından dava açılmıştı. Şu ana kadar zanlılardan dokuzu suçunu itiraf etti.

Suçlarını reddetmedikleri için Somalili zanlıların otomatik olarak ömür boyu hapis yerine 10-15 yıl hapse mahkûm olmaları ve hatta iyi davranıştan erken tahliye edilmeleri mümkün.

Tüm dünyada kaydedilen korsanlık vakalarının yüzde 95’i, Aden Körfezi’nin kızıl deniz girişinde meydana geliyor.

Şu anda 30 gemiyle en az 700 denizciyi rehin tutan Somalili korsanlara, gemi ve mürettebatlarını serbest bırakmaları için ortalama 5 milyon dolar fidye ödeniyor.

XS
SM
MD
LG