Erişilebilirlik

Somali'de Kuraklıktan Ölümler Artıyor


Somali'de Kuraklıktan Ölümler Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Kuraklıktan ve olası kıtlıktan kaçan binlerce Somalili, başkent Mogadişu ve çevresindeki kamplara sığınıyor. Ancak günlerce yürüyerek vardıkları kamplarda aradıkları umudu bulamıyorlar. Özellikle çocuklar arasında ölümler artıyor.

Yetersiz besleniyorlar ve açlar. Çocuklar ve aileler, Mogadişu’nun dışındaki bu sefil kamplarda umut arıyor. Yerlerinden edilmiş bu insanlar arasında, yiyecek bir şey bulmak için gece gündüz yürürken, çocukları açlıktan ölen aileler var.

Hawa Aden’in beş çocuğu vardı. Daha önce iki oğlu, açlıktan hayatını kaybetti. Hawa’nın kucağındaki oğlu, iki yaşında. Bir deri bir kemik ve şimdi de kızamıkla boğuşuyor. İlaç yok, yemek yok: “Buraya üç gün önce geldik ve açız. Bize yiyecek hiçbir şey vermediler.”

Bir başka kulübedeki Faduma Nuurow da perişan halde. Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu Nuurow, üç çocuğundan ikisinin kuraklık yüzünden öldüğünü anlatıyor: “Aşağı Şabel bölgesindeki bir köyden buraya yürürken 10 gün, aç ve susuz kaldık. Bir evladımı yolda kaybettim, diğerini de bu kampta.”

Faduma’nın amcası Malik İbrahim Ali ise zar zor ayakta duruyor. Kuraklık yüzünden ailede 5 çocuğun öldüğünü, tüm hayvanlarının telef olduğunu söylüyor: “15 gün boyunca biraz yürüdüm biraz oturdum. Buraya böyle gelebildim.”

Ali, açlığın yarattığı acıyı anlatırken de gözyaşlarına boğuluyor.

Bu kampa ve civardaki diğerlerine her gün binlerce yeni Somalili geliyor. Kampların şartları korkunç.

Birleşmiş Milletler, kuraklığın sürmesi durumunda Afrika boynuzunda açlıktan ölümlerin daha da artacağı uyarısı yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG