Erişilebilirlik

Mağdurlar: Somali’deki En Sarsıcı Terör Saldırısıydı


Somali’nin başkentinde en kalabalık meydanlardan birisinde 16 Ekim günü yaşanan bombalı araç saldırı düzenlenmiş, en az 276 kişi hayatını kaybetmiş ve 300’den fazla kişi de yaralanmıştı. Mogadişu’da Türkiye’nin kurduğu Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi’ndeki yaralılardan 34’ü ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri uçakla Ankara’ya getirildi. Yaralılar, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Polatlı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Amerika’nın Sesi’nin görüştüğü yaralılardan çoğu Türkiye’de kalmak veya başka ülkelere sığınmak istediklerini dile getirdi. Somali’nin geleceğinden yana umutlu olmadıklarını kaydeden yaralılar, uluslararası kamuoyuna da teröre karşı Somali’ye destek verilmesi çağrısı yaptı. Yaralılardan çok azı iyileşir iyileşmez Somali’ye geri dönme düşüncesinde ve daha azı gelecekte ülkesinde olumlu gelişmeler yaşanacağını düşünüyor. Terör mağdurları ifadelerindeki yegane ortak görüş ise, Türkiye’nin yardımseverliği ve kendilerine, Somali’ye uzanan yardım eli için minnettarlık.

Amerika’nın Sesi Somali Servisi’nden Yaralı Gazeteci de Türkiye’de

Türkiye’deki terör mağduru Somaliler arasında Amerika’nın Sesi Somali Servisi bünyesinde Mogadişu’da görevli gazeteci Abdulkadir Muhammed Abdulle da vardı. Ciddi yanık ve bacağında kırıklar olan Abdulle, neler yaşadığını anlattı. Mogadişu’daki patlamadan dolayı en az beş kilometre çapında bir alandaki ev, işyerleri ve insanların etkilendiğini anlatan Abdulle, bomba patladığında ofisinde bulunduğunu ancak sonrasında gözünü açtığında hastanede olduğunu söyledi. Abdulle, “Medina Hastanesi’nde kendime geldiğinde terör saldırısında yaralandığımı hemşireden öğrendim. Başımdan ve bacağımdan yaralandığımı açıkladı. O sırada doktorlar ve hemşireler, benim gibi terör saldırısı mağdurlarına koşuşturuyordu. Ancak gazeteci meslektaşlarım ve ailem, benim hemen Erdoğan Hastanesi’ne transfer edilmemi istemiş. O dakikalarda ne olduğunu hatırlamıyorum ama sonra Erdoğan Hastanesi’ndeydim” dedi.

Yaralanan Somalili VOA Muhabiri Anlatıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Gazeteci gözüyle yaşadığı terör saldırısını nasıl değerlendirebileceğini sorduğumuz Abdulle, “Pek çok sefer Mogadişu’da terör saldırılarını Amerika’nın Sesi için takip ettim, haberleştirdim. Ama bunu nasıl adlandıracağımı, anlatacağımı bilemiyorum. Çünkü 300 civarında kişinin öldüğü söylendi. Bu, yaşadığımız en büyük saldırıydı” görüşünü aktardı.

Mogadişu’ndaki terör saldırısında TSK askeri üssünün asıl hedef olup olmadığını da sorduğumuz Abdulle, “Bu intihar saldırısında gerçek hedef neydi söylemek zor. Ama şunu söyleyebilirim ki bu terör saldırısı sivil alanda oldu. Oteller, restoranlar, mağazalar bölgesi. Aynı zamanda fakir aileler o bölgede yaşıyor. Orada hiçbir askeri üs yok” yanıtını verdi.

Diğer yaralılar aksine Somali’nin geleceğini gayet iyi gördüğünü söyleyen Abdulle, Somali halkı için Türkiye’nin önemini vurgulayarak, Türkiye’nin hükümetine ve halkına çok teşekkür ettiğini de dile getirdi.

16 yaşındaki Selma Somali’ye dönmek istemiyor

Lise öğrencisi 16 yaşındaki Selma Hüseyin Aminullah ise, yaralılar arasında hayatını 16 Ekim gününden önceki gibi devam ettirme şansı olmayan isim. Sağ bacağını patlamada kaybeden ve Türkiye’ye ağır yaralı getirilen Aminullah, babası Hüseyin Aminullah’ın aksine Somali’ye hiçbir şekilde geri dönmek istemediğini anlattı. Eğer Mogadişu’da yaşamak zorunda kalırsa her gün kaybettiği bacağını düşüneceğini söyleyen Aminullah, artık geleceğini düşünmekte zorlandığını da ifade etti. Yaşamını artık engelli olarak sürdüreceğini belirten Aminullah, yine gelecekten yana umutlu olmak istediğini, eğitimine devam ederek başka insanlara yardım edebileceğini söyledi.

Saldırı sırasında bomba yüklü araç olduğunu sonradan anladığı araç ile bir motosiklet çarpışmasını gördüğünü kaydeden Aminullah, o çarpışmayla birlikte bombanın patladığını, her yerde kanlar içerisinde insanlar gördüğünü ve bacağını kaybettiğini fark ettiğini dile getirdi. Aminullah da, “Terör saldırısından sadece Somalili siviller zarar gördü. Herhangi bir askeri hedef olduğunu düşünmüyorum” görüşünü paylaştı.

Somali'de Yaralanan Lise Öğrencisi Anlatıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Aminullah, uluslararası kamuoyundan Somali’ye daha fazla yardımcı olmalarını beklediğini de sözlerine ekledi.

Genç yaralılardan Halid Muhammed de, patlama sırasında trafikte motosiklet kullandığını ve sonrasında gözünü hastanede açtığını anlattı. Patlama yaşanan bölgeyi Mogadişu’nun en kalabalık yaşam alanlarından birisi olarak tanımlayan Muhammed, vücudunda kısmi yanıklar ile patlamada hayatta kaldığı için kendini şanslı gördüğünü söyledi. Somali tarihindeki en şiddetli saldırı olduğunu düşündüğünü belirten Muhammed, geri dönmek yerine eğer imkan olursa Türkiye’de kalmak isteyebileceğini, bunu araştıracağını ifade etti. Türkiye’de olduğu için iyi hissettiğini belirten Muhammed, Somali’nin geleceği içinse endişeli olduğunu, maalesef ülkesinde terör olaylarını önleyemeyen bir yönetim bulunduğunu ifade etti; Somali’ye uluslararası destek verilirse belki olumlu gelişmeler yaşanabileceğini dile getirdi.

Başhekim Arslan: Psikolojik destek de dahil tedavi sağlıyoruz

Somali’deki terör saldırısı mağdurları, Sağlık Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Türkiye’deki diğer kamu kurumları desteğiyle her türlü ihtiyaçları karşılanarak Ankara’da tedavi altında tutuluyor. Bu tedaviyi sağlayan kuruluşlardan Polatlı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hüseyin Arslan’ın verdiği bilgiye göre; Polatlı’da 13 hasta halen tedavi görüyor.

Başhekim Arslan, “Hastanemize 18 hasta getirildi. Diğerleri Numune, Atatürk ve Dışkapı’ya yatırıldı. Ancak bize getirilen hastalardan 5 kişi multidisipliner tedavi ihtiyaçları nedeniyle Ankara merkezdeki eğitim-araştırma hastanelerine sevk edildi. 1 hastamız yoğun bakımda. 1 kız çocuğu hastamız ise, sağ bacağını kaybetti, ampute oldu. Diğer hastalarımız açısından engellilik durumlarıyla bir şey söylemek için erken. Öncelikle tedavilerini hızlıca sürdürüyoruz. Hastanemizde kendilerine psikolojik destek de sağlanıyor” açıklaması yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG