Erişilebilirlik

Somali’nin Hedefi 2016’da İstikrar


Somali’nin Hedefi 2016’da İstikrar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Yıllardır iç savaş yüzünden zor günler geçiren Somali’nin şu ana kadar yaşadığı en büyük zorluk siyasi kriz. Hükümet, Vizyon 2016 adını verdiği, anayasanın gözden geçirilmesi ve federal sistemin tamamlanmasını içeren stratejiyi hayata geçirmeye kararlı görünüyor

Somali’deki siyasi çekişme 2015’de güvensizlik oyuyla sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud ile anlaşmazlık yaşayan Başbakan Abdiveli Şeyh Ahmet, güven oylamasını 153’e karşı 80 oyla kaybederek görevden alındı. Ahmet, bir yıl içinde görevden alınan ikinci başbakan oldu.

Somalili siyasi yorumcu Abdiwahab Şeyh Abdisamad, farklı aşiretlerden gelen iki lider arasındaki siyasi anlaşmazlığın büyük olasılıkla kişisel nedenlere bağlı olduğu görüşünde: “Siyasetle alakalı değil, tamamen kişisel. ‘Benim dediğim olacak’ meselesi.”

Aşiretler arası çekişme ve adam kayırmanın yanı sıra siyasetçilere güvenoyu vermemeleri için nakit para da teklif edildiği bildiriliyor. Yaşanan siyasi gerginlik uluslararası kamuoyunu da etkiliyor. Kasım ayında Kopenhag’da düzenlenen Somali konferansından önce BM Temsilcisi Nicholas Kay, siyasi belirsizliğin ülkenin geleceğini tehdit ettiğini söyledi: “Devleti oluşturan yasalar, komisyonlar ve süreçlerin oluşturulması gerekiyor. Kaybedilecek zaman yok.”

Başbakanın görevden alınması için uğraşan Cumhurbaşkanı Muhamud, birçok kez hükümetin kendi kararlarını verebilme hakkını savundu: “Somali, yaşadığı bu değişikliği kendisine uygun bir şekilde devam ettirebilmeli.”

Somali, yıllardır hükümete karşı direnen ve uluslararası gruplara savaş ilan eden El-Kaide bağlantılı El-Şabab militanlarına karşı verdiği mücadelede ilerleme sağladı.

Afrika Birliği Barışgücü’yle Somali ordusunun ortaklaşa yürüttüğü mücadele, militanların kontrol ettikleri bölgelerden geri çekilmesini ve merkez olarak kullandıkları Barawe kentinin geri alınmasını sağladı.

Eylül ayında Somali’nin güneyinde Amerika’ya ait insansız hava aracının bombalaması sonucu El-Şabab lideri Ahmed Abdi Godane öldürülmüştü. Ancak hükümet içindeki siyasi gerginlik çözümlenmezse, güvenlik yeniden tehlikeye girebilir.

Uzman Abdiwahab Şeyh Abdisamad “Anlaşamayan taraflar biraraya gelip ülkenin sorumluluğunu daha iyi sonuçlar elde etmek için kullanan bir lidere ihtiyacı olduğunu kabul etmezlerse bu böyle devam eder,” diyor.

Somali hükümeti, Vizyon 2016 adını verdiği, anayasanın gözden geçirilmesi ve federal sistemin tamamlanmasını içeren stratejiye bağlı olduğunu tekrarlıyor. Ancak uzmanlar ülkenin içinde bulunduğu duruma bakarak bu vizyona ulaşmanın zor olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG