Erişilebilirlik

Somali'deki Bombalı Saldırıda Altı Türk Yaralandı


Somali’nin başkenti Mogadişu’nun 30 kilometre kuzeybatısındaki Afgoye bölgesinde, Türk inşaat şirketi çalışanlarının yemek yediği bir restorana bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Reuters haber ajansına konuşan polis memuru Nur Ali, “Bomba yüklü bir intihar aracı süratle, Türk mühendisler ve Somali polisinin yemek yediği restorana daldı” ifadelerini kullandı.

Ali, saldırıda üç mühendis ve çevirmenlerinin yanı sıra iki polis memurunun yaralandığını söyledi.

Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliği de saldırıda 6 Türk vatandaşının yaralandığını ve Somali Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yaralanan Türk vatandaşlarından 2'sinin durumu ciddi olduğunu ve ameliyatlarının devam ettiğini bildirdi.

Bakan Koca ayrıca, ''9 Somalili yaralıdan 4'ünün durumu da ağır. Büyükelçiliğimiz ile istişare halindeyiz, ambulans uçağımız, ihtiyaç anında yola çıkmak üzere hazır. Bu hain saldırıyı kınıyor, yaralılarımıza geçmiş olsun diliyorum" ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı da Twitter hesabından bir açıklamayla saldırıyı kınadı. Bakanlık açıklamasında, "Somali'de masum sivilleri hedef alan ve 4'ü Türk vatandaşı olmak üzere 11 sivili yaralayan bombalı terör saldırısını en sert şekilde lanetliyor ve kınıyoruz. Türkiye, terör belasına karşı Somalili kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir" denildi.

Cihatçılar arasındaki iletişimi takip eden istihbarat grubu SITE, saldırıyı terör örgütü El Kaide'nin Somali kolu El Şebab'ın üstlendiğini duyurdu. SITE, El Şebab'a bağlı yayın kurumu Şehadet'teki açıklamaya yer verdi. Açıklamada, ''4 Türk müteahhit ağır biçimde yaralandı ve zırhlı dört araçları yok edildi. Onları koruyan birkaç milis unsur da öldü ya da yaralandı'' dendi. Açıklamada, El Şebab'ın Türk hükümetini ''meşru hedef'' ilan ettiği de hatırlatıldı.

Geçen yıl 28 Aralık tarihinde yine başkent Somali’de düzenlenen ve ikisi Türk, 90 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyı da El Şebab terör örgütü üstlenmiş ve yaptığı açıklamada, saldırıda Türklerin hedef alındığını duyurmuştu.

Somali'de 201 1yaşanan kıtlık sonrası Türkiye, ülkeye en çok yardım aktaran bağışçı ülkelerden biri. Türkiye ülkede yol yapımı ve su kuyu açma çalışmalarında mühendisleriyle aktif rol oynuyor. Ankara'nın Somali'deki çalışmaları, Afrika Boynuzu ülkelerindeki nüfuzunu, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri karşısında genişletme amaçlı görülüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG