Erişilebilirlik

Sokaklar Referandum Sonucunu Değerlendiriyor


Sokaklar Referandumun Sonucunu Nasıl Değerlendiriyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Aylardır Türkiye’nin gündeminde olan anayasa değişikliği referandumunun sonucunu, birçok anket şirketi bıçak sırtı olarak tanımlıyor ve ‘evet’ ‘hayır’ oranlarının çok yakın olduğuna dikkat çekiyordu.

Peki, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok büyük şehirde hayır oylarının fazla olmasına rağmen Türkiye genelinde evet oylarının az bir farkla fazla çıkması sokakta nasıl yankı buldu? Amerika'nın Sesi’nin mikrofon uzattığı kişilerin tepkileri farklıydı.

Mesut Gürkan, “Anayasa değişikliğini ülkenin yarısı istiyorsa yarısı da istemiyor, tekrar değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Barajın arttırılması gerekiyor. Mesela seçmenin %60-%70’i evet demiş olsa herkes saygı duyar” dedi.

Hakan Yaşar, referandumun iyi geçtiğini belirterek sonucun Türkiye için daha hayırlı olduğunu ve bundan sonra daha güzel bir yaşamının olacağını düşündüğünü söyledi.

Fatma Ünal ise referandum sonucunda evet ve hayır oylarındaki oranların çok yakın olduğunu belirterek aradaki farkın daha fazla olması gerektiğini, bu sebeple sonucun doğal olmadığını düşündüğünü kaydetti.

Fatih Seçkin, referandum sonucunun Türkiye için hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Ankara’da hayır oylarının önde olduğuna dikkat çeken Seçkin, devletin nerede hata yaptığını gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Mehmet Canikli, anayasayı değiştirmek için mecliste üçte iki çoğunluk aranırken, vatandaşın oylarının %50’sinin referandumun sonucunu belirlemesini çok da mantıklı bulmadığını söyledi. Canikli, ancak referandumun sonuçlandığını ve sonuca herkesin saygı duyması gerektiğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Melahat Reşatlı, referandum sonucunun zaten önceden belli olduğunu söyledi. Her şeyin önceden ayarlandığını savunan Reşatlı, hakimlerin, savcıların hükümetten yana olmasının bu sonucu getirdiğini belirtti. Bu sonucu zaten beklediğini söyleyen Reşatlı, vatandaş olarak kanun çerçevesinde mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG