Erişilebilirlik

"Soğuk Savaş’ın Son Kalıntısını Gömmeye Geldim"


Küba’nın başkenti Havana’ya düzenlediği tarihi ziyaret sırasında Büyük Tiyatro’da Küba halkına hitap eden Amerika Başkanı Barack Obama, Küba halkına “barış mesajı” vererek, Kübalılar’ı geleceğe umutla bakmaya çağırdı.

Obama, Küba’ya “Soğuk Savaş’ın Amerika kıtasındaki son kalıntısını da toprağa gömmek için” geldiğini söyledi. Obama, Küba halkına “barış mesajı” vererek, Kübalılar’ı geleceğe umutla bakmaya çağırdı.

Amerika ile Küba arasındaki zorlu geçmişe işaret eden Obama, “Havana Florida’dan sadece 90 mil ötede ama tarih ve ideoloji bariyerleri, acı ve ayrılık engelleri yüzünden buraya gelmek için çok mesafe katetmek zorunda kaldık” diye konuştu.

Obama, “Buraya Soğuk Savaş’ın Amerika kıtasındaki son kalıntısını da toprağa gömmeye geldim. Küba halkına dostluk eli uzatmaya geldim” dedi.

Sözleri sık sık alkışlarla kesilen Obama, Amerika ile Küba arasındaki ilişkilerde yaşanan yeni açılıma rağmen, özellikle insan hakları ve demokrasi konularında aralarındaki “ciddi ve önemli” görüş ayrılıklarının sürdüğüne işaret etti. Obama bununla birlikte, Amerika ve Küba halklarının birçok ortak noktayı paylaştığına değinerek, tarihi ilişkileri normalleştirme süreci kapsamında ileriye doğru gidebileceklerini belirtti.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun da balkondan izlediği konuşmasında Obama, Küba halkının “düşündüklerini korkusuzca söyleyebilmesi”, hükümetlerini eleştirebilmesi, liderlerini serbest ve adil seçimler yoluyla seçebilmesi gerektiğini kaydetti.

Obama, Amerikan Kongresi’ne de seslenerek, Küba’ya uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılması çağrısını yineledi. Başkan Obama, ambargonun Küba halkı üzerinde “köhne bir yük” oluşturduğunu ve kaldırılması zamanının geldiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG