Erişilebilirlik

Soçi Olimpiyatları'nda Aksaklıklar Göze Batıyor


Soçi Olimpiyatları'nda Aksaklıklar Göze Batıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Soçi Kış Olimpiyatları yaklaşık 50 milyar dolarlık maliyetle bugüne kadar yapılanların en pahalısı olabilir. Ancak sporcuların karşılaştığı bazı aksaklıklar, bu olimpiyatların hiç de kusursuz olmadığını gösteriyor

Soçi’de yapılan Kış Olimpiyatları otel ve diğer tesislerde yaşanan sorunlara son dakika çözüm bulmaya çalışan organizatörlerin iki ayağını bir pabuca soktu. Ayrıca tesislerin inşaatında çalışan bazı yabancı işçiler insanlık dışı koşullarda çalıştırıldıklarını ve ödeme yapılmadan işten çıkarıldıklarını öne sürdü.

Soçi’deki açılışa Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon gibi dünya liderleri katıldı. Bu liderler çok iyi ağırlanırken, herkes bu kadar şanslı değildi.

Amerika’nın Sesi muhabiri Parke Brewer gazetecilerin birçok sorunla karşılaştığını ve bunların en önemlisinin internet kesintisi olduğunu söyledi. Ancak sorunlar bununla sınırlı değil.

Parke Brewer: “Meslektaşım John Speer Perşembe günü Soçi’ye vardığı zaman odasında başka biri kalıyormuş. Bu başkalarının başına da geldi. Başka biri, 23 saat yolculuktan sonra gece 3’te odasına vardığında yatağında başkasını bulmuş. Sorunlar var. Benim katta kalan bir Rus kadın muhabir de odasında farelerle karşılaştı.”

Mahremiyete olanak tanımayan çifte tuvaletlerle ilgili şakalar haftalardır Batı medyasında yer alıyor.

Washington Post’un Moskova Büro Şefi Cathy Lally, bu tuvaletlerle ilk kez kaldığı Ekaterininskiy Kvartal Oteli’nde karşılaşmış: “Günlerdir bu tuvaletlerle ilgili çok şey konuşuldu. Biri biatlon merkezindeydi. Sonra Ruslar “yok öyle değil” dediler. Bunun yalnızca depoya dönüştürülecek bir odadaki ayrım duvarının yıkılmasından kaynaklandığını öne sürdüler. Yani onlara göre çift tuvaletli banyolar yoktu. Ama gördüğünüz gibi burada bir tane var.”

Otelde çalışan Pavel Osipov bölmelerin takılacağını söylüyor: “Otel müşterilerinden özür diliyoruz. Bazı tuvaletleri bitiremedik. Ama en kısa zamanda tamamlayacağız.”

Ancak bazı yabancı uyruklu işçilerin yaşadıkları sorunları çözmek daha da zor. Sırbistan ve Bosna’dan gelen 120’den fazla işçi bu ay Rusya tarafından sınır dışı edildi.

Bazıları kendilerine hiç ödeme yapılmadığını, diğerleri ise anlaştıklarından az para aldıklarını söylüyor: “Verilen emirlere göre güvenlik nedeniyle tüm yabancı işçilerin belli bir tarihe kadar ülke dışına çıkması gerekiyordu. Bazıları 5 Ocak’ta bazıları 15 Ocak’ta dediler. Patronlar bunu biliyordu ve biz bu tarihlerden sonra da çalışmaya devam ettik. Patronlar para vermemek için bizi tutuklattı ve sınırdışı ettirdi.”

İşçiler aynı zamanda konaklama koşullarının yetersiz olduğunu, bazı odalarda elektrik bile olmadığını söylüyor.

Rusya Olimpiyatlar için 45 milyar dolar harcadı. Bu Soçi Kış Olimpiyatları’nın, tarihin en masraflı olimpiyatları olduğu anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG