Erişilebilirlik

Snowden Moskova Havaalanı’ndan Ayrılmadı


Amerika’nın milyonlarca kişinin telefon kayıtlarını takibe aldığını ve Internet şirketlerinin veri tabanlarına girdiğini basına sızdıran Edward Snowden’ın hala Moskova havaalanında olduğu bildirildi.

Amerikalı yetkililer, Snowden’ı sınırdışı etmesi için Rusya’ya baskı yapmaya devam ediyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, dün Snowden’in Şeremetyevo Havaalanı’ndaki transit bölgede olduğunu doğrulamış, ancak Washington’a teslim etmeyi reddetmişti.

Finlandiya ziyareti sırasında konuşan Putin, Rusya’nın yasalara aykırı davrandığı suçlamasını “saçma” diye niteledi. Putin, Rusya ile Amerika arasında suçluların iadesi konusunda herhangi bir anlaşma olmadığının altını çizdi.

Amerika, Snowden’ı, gizli istihbarat bilgilerini açıkladığı için geri istiyor. Ancak Putin, Snowden’ın Rusya’da herhangi bir suç işlemediğini söyledi. Rus lider, Snowden’in bir an önce gideceği yeri belirlemesinin de daha iyi olacağını belirtti.

Putin, Snowden’ın Rus istihbaratıyla işbirliği yapmadığını, bu konu yüzünden Amerika-Rusya ilişkilerinin bozulmamasını umduğunu da kaydetti.
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de, Washington’un Rusya ile ilişkilerini bozmak istemediğini ve bu konuda “itidalli ve makul” davranılması gerektiğini söyledi.

Edward Snowden, Amerika’dan ayrıldıktan sonra Hong Kong’a gitmiş, Pazar günü de Moskova’ya geçmişti.

Snowden’ın Moskova’dan Havana’ya oradan da Ekvador’a geçmesi bekleniyordu.

Ekvador Dışişleri Bakanı, Snowden’ın siyasi sığınma talebinde bulunduğunu ve konuyla ilgili olarak Moskova ile temasta olduklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG