Erişilebilirlik

'Snowden Alman Savcılara İfade Vermek İstiyor'


Yeşiller Partisi milletvekili Hans-Christian Ströbele Moskova’da görüştüğü eski NSA çalışanı Edward Snowden ile
Yeşiller Partisi milletvekili Hans-Christian Ströbele Moskova’da görüştüğü eski NSA çalışanı Edward Snowden ile

Yeşiller Partisi milletvekili Hans-Christian Ströbele’nin Moskova’da eski NSA çalışanı Edward Snowden ile yaptığı görüşmenin yankıları sürerken, Almanya gündeminin bir numaralı konusuyla ilgili yeni ayrıntılar da kamuoyuna sızdı

Yeşiller Partisi Federal Parlamento milletvekili Hans-Christian Ströbele’nin Moskova’da Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) eski çalışanı Edward Snowden ile yaptığı görüşmenin yankıları sürerken, Almanya gündeminin bir numaralı konusuyla ilgili yeni ayrıntılar da kamuoyuna sızdı.

Snowden ile görüşmesi eski Soğuk Savaş dönemlerinde casusların gizli buluşmalarını andıran Alman milletvekili Berlin’de görüşmeyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Ströbele, Snowden’in Amerika’ya karşı olmadığını, tam tersine Amerikan halkının yanında olduğunu ve NSA ile ilgili bilgileri paylaşarak insanlara yardımcı olmak istediğini söyledi.

Snowden'le üç saatlik gizli görüşmesinin aylardır süren hazırlıklar sonrasında gerçekleşebildiğini açıklayan Ströbele, sığınma hakkı verilmesi durumunda Snowden’in Almanya’ya gelebileceğini ve NSA'in Almanya'da 500 milyonun üzerinde telefonu konuşmasını dinleme skandalıyla ilgili Alman Federal Savcılığı'nın sürdürdüğü soruşturmada ifade vermek istediğini duyurdu.

Ströbele, Alman savcıların Snowden'dan Moskova'da da bilgi alınabileceğini öne sürdü. ABD Ulusal Güvenlik Dairesi NSA'nin eski sistem analistinin Başbakan Merkel'e konuyla ilgili yazdığı mektubu gerekli mercilere teslim ettiğini belirten Ströbele, Snowden'in Merkel'den şahsına yöneltilen casusluk suçlamalarının düşürülmesi konusunda Amerikan hükümetini ikna etmesini istediğini, ayrıca ABD Kongresi’nde bir komisyon önünde gerçekleri açıklamayı arzuladığını da bildirdi.

SPD, Yeşiller ve Sol Parti'den çok sayıda politikacı Snowden’in Almanya'ya gelebilmesi için gerekli girişimlerin başlatılmasını talep ederken, Federal İçişleri Bakanı Friedrich prensip olarak Snowden ile görüşülmesinden yana olduğunu, ancak Rusya’dan çıkışının hukuksal olarak mümkün olmadığı, bu durumda mülteci statüsünü kaybedeceği vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü ise, Snowden'in Rusya'da siyasi sığınmacı olarak hür bir insan olduğunu, istediği her kişi ile buluşabileceğini ve Rus yetkililerin bunu engelleme hakkı bulunmadığını açıklayarak, Alman savcıların eski istihbaratçıyla buluşmasına adeta yeşil ışık yaktı.

Alman uluslararası hukuk uzmanları, Snowden’in Almanya’ya giriş yapması halinde ABD’ye iadesinin gündeme geleceğini, nitekim Washington'un geçen yaz aylarında Berlin'e bu konuda talep sunduğunu ifade ediyorlar.

Öte yandan Alman basınında konuyla ilgili çıkan yorumlarda, Ströbele’nin Snowden ile görüşmesinin zamanlamasına vurgu yapılıyor ve Başbakan Merkel’in dinlenmesinin ortaya çıkmasıyla bozulan Almanya-ABD ilişkilerinin kısa zamanda düzelmesinin zorlaştığı belirtiliyor.

Bazı yorumlarda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in, Edward Snowden'i koz olarak kullandığı ve NSA'in dinleme skandalı yüzünden Avrupalılarla Amerikalıların birbirine düşmesini keyifle izlediği tahmini yapılıyor.

Basına sızdırdığı belgelerle Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in dünya genelinde milyonlarca telefon görüşmesini dinlediğini ortaya çıkaran Edward Snowden, ülkesinden kaçtıktan sonra önce Hong Kong'a oradan da Rusya'ya sığınmıştı.

Geçen hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunun da NSA tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla daha da büyüyen skandal adeta istihbarat savaşına dönüştü.

Son olarak Amerikan istihbarat yetkilileri Alman dış istihbarat teşkilatı BND’nin Amerika’da casusluk faaliyetleri yürüttüğünü ve yüzlerce Amerikan vatandaşını dinlediğini iddia etti.

ABD'nin Almanya Büyükelçisi John B. Emerson ise, Almanya'nın ülkesinin dinleme faaliyetleri ile ilgili olarak özür dileme talebini geri çevirdiklerini açıkladı.

Berlin'deki gözlemciler konunun Alman-Amerikan ilişkilerini önümüzdeki günlerde de germeye devam edeceğinden yola çıkıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG