Erişilebilirlik

Siyasi Kriz Ukrayna Ekonomisini Sarsıyor


Ukrayna’daki hükümet karşıtı gösteriler, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in görevden alınmasıyla sonuçlandı. Ukrayna Parlamentosu, Yanukoviç’in göstericilerin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması yönünde karar aldı.

Ukrayna’daki siyasi kargaşa, 2009’dan beri krizde olan ülke ekonomisini de olumsuz etkiledi. Geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, dünya ekonomisindeki iyileşmeye rağmen, Ukrayna ekonomisinin zayıf olduğunu söyledi. Ukrayna Maliye Bakanı, geçen ay yaptığı bir açıklamada, 2014 ve 2015’i atlatmak için, ülkenin 35 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söylemişti. Ukrayna’nın ekonomik sorunları, Rusya yanlısı cumhurbaşkanının görevden alınmasıyla sonuçlanan sokak gösterileri sırasında daha da arttı.

Amerika ve Avrupa Birliği, Ukrayna’ya ekonomik yardım teklifinde bulundu. AB, Ukrayna’da Mayıs ayında yapılacak seçimler sonrasında kurulacak yeni hükümetle görüşmeler yapmaya hazır olacağını açıkladı. Öte yandan, Batılı ülkeler Ukrayna’ya, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) kredi için başvurmasını önerdi.

Iowa Üniversitesi Finans Profesörü Art Durnev, Ukrayna’daki ekonomik sorunları yakında izliyor. Durnev, ülkedeki mali krizden, devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç döneminde yapılan yolsuzlukları sorumlu tutuyor.

G20 ülkelerinin temsilcilerinin, Avustralya’nın Sidney kentinde Şubat ayında yaptığı toplantıya katılan Amerika Hazine Bakanı Jacob Lew, Ukrayna’ya IMF yardımı yapılması konusunda geniş tabanlı bir destek olduğunu söyledi.

Rusya’dan düşük maliyetle ithal edilen doğal gaz Ukrayna ekonomisinin temel taşını oluşturuyor. Ancak artık bu durum tehdit altına girdi. Eski cumhurbaşkanı Yanukoviç, AB’yle serbest ticaret anlaşması imzalamak yerine Rusya’dan 15 milyar dolarlık yardım sözü aldı. Ancak Yanukoviç’in istifasından sonra Rusya, ödemeleri askıya aldığını açıkladı.

Geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne yaklaşması gerektiğini savunuyor. Ancak, Turçinov, Rusya ile ilişkilerin önemini de vurguluyor. Ukrayna, 44 milyon nüfusuyla büyük bir ülke olsa da, ekonomik üretkenlik bakımından geride kalıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG