Erişilebilirlik

Siyasi İklim Oscarlar'ı Nasıl Etkiliyor?


Siyasi İklim Oscarlar'ı Nasıl Etkiliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Damien Chazelle’nin nostaljik müzikali “La La Land – Aşıklar Şehri” bir çokları için Oscar töreninin kaçınılmaz galibi. Film muhteşem sinematografisi, iyi müzikleri ve göz yaşartıcı hikayesiyle, eski Hollywood müzikallerini günümüze taşıyor. Peki, film, gerçekten 14 dalda adaylığı hakediyor mu? Hollywood tarihi boyunca yalnızca iki film; 1950’de Betty Davis’in rol aldığı ‘All About Eve’ ve James Cameron’un 1997 yapımı filmi “Titanic”, 14 dalda aday gösterilmişti.

George Mason Üniversitesi Film ve Video programının yöneticisi Giovanna Chesler, güçlü reklam ve dolgun bütçenin sanatsal öğelerden daha önemli görüldüğünü söylüyor.

Kendisi de film yapımcısı olan Chesler, bu yıl azınlık grupların filmlerinin ve oyuncularının daha çok aday gösterilmesi ile Oscar’a olan inancının tekrar yerine geldiğini söylüyor. Chesler, bu noktada, Afrika kökenli Amerikalı bir gencin madde bağımlısı bir ortamda yetişmesini konu alan ‘Moonlight’ adlı filmiyle Denzel Washington’ın ‘Fences’ oyununun uyarlaması olan, bir baba ve eşin tüm kusurlarına rağmen dünyada bir iz bırakmak için savaşmasını konu alan filmi işaret ediyor. Chesler, bu önemli filmlerin, eğer geçen sene ödül töreni #OscarsSoWhite, yani 'Oscarlar çok beyaz' sloganıyla protesto edilmeseydi izleyenlerin ve jürinin dikkatini çekmeyeceğini söylüyor.

Chesler, bu eylemin siyahların filmlerinin Hollywood akımına katılmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Gerçek bir hikayeden uyarlanan, Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronota yardım eden 3 Afrika kökenli Amerikalı kadının cesaret verici öyküsünü anlatan Hidden Figures de, oyları toplamayı başardı ve Oscar adayı oldu.

Siyasi gelişmelerin de etkisi oluyor. Başkan Trump’ın göçmenlere yönelik girişimi, dikkatleri mültecilere yöneltti. Giancarlo Rossi’nin ‘Fire at Sea’ adlı belgesel filmi İtalyan Adası Lampedusa’daki kurtarma çalışmalarını kronolojik olarak ortaya koyuyor. Chesler, "Belgeseller daha çok dikkat ve merak çektiklerinde daha çok meyve veriyor" diyor.

Yabancı Film Kategorisi’nde Asghar Farhadi’nin ‘The Salesman’ filminin şansı, Başkan Trump’ın çoğunluğu Müslüman 7 ülkenin vatandaşlarına seyahat yasağı girişiminin ardından arttı. İranlı film yapımcısı, izin verilse bile, bu yıl Oscar Töreni’ne katılmayacağını açıkladı.

Ancak Giovanna Chesler, bu bölünmüş siyasi atmosferin, Oscar jürisini, daha emin, ana akım konu ve oyunculara yönlendireceğini söylüyor.

Chesler, bu yıl Oscar ödüllerinin azınlık oyunculara daha eşit şekilde dağıtılmasını umuyor. Ona göre bu durum, Hollywood için doğru yönde atılmış bir adım olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG