Erişilebilirlik

'Siyah Erkeklerin Öldürülme Riski Daha Fazla'


'Siyah Erkeklerin Öldürülme Riski Daha Fazla'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Polis kurşunuyla ölen siyah sayısının artması üzerine Amerika’da siyahların hayatının beyazlarınkinden daha değersiz olduğu tartışması yeniden gündeme geldi. Mevcut istatistiklere bakarak böyle tehlikeli bir yorum yapmanın mümkün olduğunu söyleyen kamu sağlığı uzmanları, durumun düzelmesi için silah şiddetinin bir kamu sağlığı sorunu olarak ele alınması gerektiğini söylüyor.

San Francisco’dan, Chicago ve Atlanta’ya kadar her yerde yollara dökülen göstericiler, biri Louisiana, diğeri Michigan’da polislerin öldürdüğü iki Afrika kökenli Amerikalı için adalet istiyor.

Minnesota’da bazı göstericiler polislere fişek attı, 21 polis memuru yaralandı.

Buarada, beş polisin öldürüldüğü Dallas’ta düzenlenen anma töreninde konuşan Başkan Obama, ülkeyi sarsan ırkçı tartışmalara ve ölümlere değindi: “Israr ediyorum. Göründüğümüz kadar bölünmüş değiliz.”

Black Lives Matter – Siyahların Hayatı Önemli adlı sivil toplum hareketi, beyaz polisler tarafından öldürülen siyah Amerikalı sayısının artması sonucunda ortaya çıktı.

Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, polis tarafından öldürülen 15 yaş ve üzerindeki siyah ve beyazları karşılaştırdı. Araştırma ekibinin başında Profesör Nancy Krieger var.

Krieger, “Siyah erkeklerin güvenlik güçlerince öldürülme riskinin beyaz erkeklere göre 5 ila 19 kat daha fazla olduğunu gördük” diyor.

Farkın “kesinlikle çok büyük” olduğunu söyleyen Krieger, bu ölümlerden bazılarının önlenebileceğini belirtiyor. Araştırma, polis kaynaklı ölümlerin bir kamu sağlığı sorunu olarak ele alınması çağrısı yapıyor: “Ölümlerin kamu sağlığı üzerinde büyük etkisi oluyor. Toplumda travmaya neden oluyor, aileleri etkiliyor.”

Louisiana’da öldürülen Alton Sterling’in kız arkadaşı, basın toplantısında yaptığı duygusal konuşmada bu konuya da değindi.

Quinyetta McMillan, “Sterling’i öldürenler, babalarına ihtiyaç duyan iki çocuğu babasız bıraktı” şeklinde konuştu.

Kamu sağlığı açısından yaklaşmak için bu ölümlerin kayıt altına alınması ve incelenmesi gerekiyor. Ancak bu şu anda mümkün değil. Ülkedeki kamu sağlığı kurumlarının hiçbirisi bu bilgileri saklamıyor. Daha da önemlisi, bu ölümleri inceleyecek bütçeleri yok.

Profesör Krieger, “En temel bilgilere bile sahip değiliz. Bu durum kabul edilemez” şeklinde konuşuyor.

Krieger’ın çalışması, polis kaynaklı ölümlerin öncelikle resmi veri tabanına eklenmesini, ardından incelenmesini ve en sonunda durdurulmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG