Erişilebilirlik

Siyah-Beyaz Gerginliği Devam Ediyor


Siyah-Beyaz Gerginliği Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Jürinin New York’ta geçen Temmuz ayında siyah Eric Garner’ı kollarını boynuna dolayarak nefessiz bırakan ve ölümüne sebep olduğu iddia edilen beyaz polis memuru Daniel Pantaleo’yu suçsuz bulması üzerine patlak veren protestolar ve açılan soruşturma devam ediyor

Protestocular, jürinin Temmuz ayında Eric Garner’ı öldürdüğü iddia edilen beyaz polis memurunu suçlu bulmaması üzerine New York’taki birçok noktada gösteri yaptı.

Adalet Bakanlığı, karaborsada sigara satarken nefessiz bırakdığı için ölen siyah Eric Garner’ın medeni haklarının ihlal edilip edilmediğini soruşturuyor. New York adli tıp makamı, Garner’ın tutuklandıktan kısa süre sonra hayatını kaybetmesinin kalp sıkışmasına bağlı olduğunu bildirdi ve olayı cinayet olarak niteledi.

Garner’ın öldüğü kaldırımda konuştuğumuz bir kadın, jürinin kararını şaşkınlıkla karşıladığını söyledi:

“Şaka yapıyor olmalısınız. Polis memurunu suçlu bulmadılar mı? Adalet bunun neresinde?”

Siyasetçiler de kararı öfkeyle karşıladı. Kongre üyesi Hakim Jeffries bunlardan biri:

“Polisle siyahlar arasındaki ilişkiler açısından ülkede çok ciddi sorunlar olduğunu anlamamız için daha neler görmemiz gerekiyor? Siyahlarla polis arasındaki sorunlar, Eric Garner gibi suçsuz siyahların ölümüne neden oluyor.”

Washington’daysa Adalet Bakanı Eric Holder konuyla ilgili soruşturma açıldığını bildirdi:

“Garner’ın ölümü, polis ve polis teşkilatının hizmet edip koruma görevi üstlendiği toplum arasındaki güven ilişkisini tehlikeye sokan olaylar zincirinin son halkası oldu.”

New York’ta Times Meydanı’nda toplanan protestocular Rockefeller Merkezi ve Columbus Meydanı’na yürüdü. Kentin en büyük tren istasyonundaysa 25 kişilik bir grup yere yatarak gösteri yaptı.

“Bu nasıl protesto anlamadım. Evimize gitmemizi engelliyorlar.”

“Polis memurunun hatalı olduğu ve hapse girmesi gerektiği çok açık.”

“Polisin suçlu bulunmaması çok üzücü. Bunu söylemek çok acı ama siyah bir kadın olarak polis memurunun suçlu bulunmasını beklemiyordum.”

Ülke çapında protestoların sürmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG