Erişilebilirlik

Sivil Toplum Merkezleri Sığınmacıların Umudu


Sivil Toplum Merkezleri Sığınmacıların Umudu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Suriye’de 4 yıldır süren savaş 5 milyon kişinin komşu ülkelere sığınmasına neden oldu. Türkiye’de 1,5 milyondan fazla sığınmacı yaşıyor ve yardım grupları bu Suriyeliler’e yardımcı olmaya çalışıyor.

Şanlıurfa’da bu soğuk kış gününde genç Suriyeli sığınmacılar Urfa Toplum Merkezi’nde bir proje üzerinde çalışıyor.

Gençler bugün bir kızla tanıştıktan sonra araları açılan ama sonradan barışan iki gencin öyküsünü canlandıracak. Suriye’den iki yıl önce kaçan sosyal hizmet görevlisi Mahmut Çelebi bu egzersizin bir amacı olduğunu söylüyor: “Bu tür canlandırmalara katılınca umutları canlanıyor. “Yapabiliriz,” diyorlar. Suriye’den geldiklerinde yaşamlarını sürdürebilecekleri konusunda hiçbir umutları olmuyor. Ama en basit şeyleri yaptırarak hayata tutunmalarını sağlıyoruz.”

Birçok sığınmacı korku, kaygı ve stres yaşıyor. Merkez ağır vakalarda psikologlara başvuruyor.

Program aynı zamanda sığınmacıların Türk kültürüne uyum sağlamaları için çalışıyor. Türkçe eğitimi de bu amaçla başlatılmış

Başka bir odada kadınlar dikiş dersi alıyor. Yüzlerinin gösterilmesini istemeyen kadınlar ailelerini geçindirmek için dikiş öğreniyor.

Öğrencilere ücretsiz bilgisayar ve internet erişimi de sağlanmış. Gençler böylece aileleriyle de görüşebiliyor.

Merkez çalışanlarından Umutcan Yüksel sığınmacıların yerel topluma uyum sağlamasının kolay olmadığını söylüyor: “Türkiye’ye ilk geldiklerinde yerel halk onları kucakladı. Ancak sonradan bazı ekonomik ve sosyal sorunlar ayrışma yarattı. Olay bile çıkabilir. Bu nedenle kültürler arası etkinlikler düzenliyoruz.”

18 ay önce kapılarını açan merkez, 34 çalışanı ve 100 gönüllü ile 20 binden fazla sığınmacıya yardım etmiş. Çalışanları en çok mutlu eden, küçük çocuklarda gördükleri değişim.

Umutcan Yüksel, “Çocuklar ilk geldiklerinde hep sessiz oluyorlar. Ancak 2-3 aydan sonra çocuk tiyatrosunda oynuyorlar. kendilerine güvenmelerine yardımcı oluyoruz. Kendilerine saygı duymalarını öğretiyoruz. Bence en büyük başarımız bu” diyor.

Yüksel, ilk geldiklerinde çocukların savaş ve şiddet resimleri çizdiklerini, ancak şimdilerde çiçek resimleri yaptıklarını söylüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG