Erişilebilirlik

Sisi Almanya’da Nasıl Karşılandı?


Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Almanya’ya ilk resmi ziyareti kapsamında Berlin’de Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi. Sisi, Almanya temasları sırasında yer yer protesto edildi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Almanya’ya ilk resmi ziyareti kapsamında Berlin’de Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi. Merkel Sisi ile ortak basın toplantısında, Almanya ile Mısır’ın geleneksel olarak çok sıkı ilişkileri bulunduğunu ve Mısır'ın Ortadoğu'da barışın sağlanmasında ve teröre karşı mücadelede stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Merkel: “Berlin idam cezasını reddediyor”

İki ülkenin ticari ilişkilerini daha da geliştirmeyi hedeflediğini söyleyen Merkel, Almanya’nın Mısır'da istikrarın güvence altına alınması ve ekonomisinin gelişmesi konularında elinden gelini yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Mısır'daki idam cezalarının yüksek sayısını da eleştiren Merkel, ‘Berlin idam cezasını reddediyor’ şeklinde fikir belirtti. Alman Başbakanı, partisi CDU’ya yakın Konrad Adenauer Vakfı’nın Kahire’deki bürosunun çalışmalarının engellemesinin de kabul edilemez olduğunu belirtti. Abdulfettah Sisi Merkel’e ülkesinin ekonomik durumunun düzelmesi için verdiği destekten ötürü teşükkür etti.

“Sen bir katil faşistsin”

Merkel’in eleştirilerini cevaplayan ve ‘Ülkemizin bir hukuk devleti olduğunu ve bizim de demokrasiyi sevdiğimizi unutmayın’ diyen Mısır Cumhurbaşkanı, askeri darbe sonrası devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararı ile ilgili ilk celsenin tamamlandığını ve itiraz hakkı olduğunu söyleyerek, ‘En iyisi oluruna bırakmak’ şeklinde konuştu. Basın toplantısında soru sormak isteyen bir Mısırlı kadın gazeteci, söz hakkı verilmemesi üzerine Sisi’ye ‘Sen bir katil ve faşistsin’ diye bağırdı, gazeteci güvenlik güçleri tarafından salondan uzaklaştırılırken, toplantı salonunda bulunan diğer Mısırlı gazetecilerin Sisi’yi alkışlamaları dikkat çekti. Mısır Cumhurbaşkanı’nın Başbakanlık ziyareti yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından bina önünde protesto edilirken, aynı büyüklükte bir başka grup ise ellerinde Mısır bayraklarıyla Sisi lehine gösteri yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, temasları çerçevesinde Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Federal Ekonomi bakanı Sigmar Gabriel’le de bir araya geldi. Berlin’de yapılan yorumlarda Mısır Cumhurbaşkanı'nın Berlin ziyaretinin ve Merkel’in ülkenin ekonomisinin gelişmesi konusundaki sözlerinin, darbeyle başa gelen Sisi'nin uluslararası arenadaki itibarını artıracağı ve yatırımcılara da güven vererek ‘yeşil ışık’ anlamına geldiği belirtildi.

Almanya Mısır'ın Ortadoğu’daki en büyük ticaret ortakları arasında ilk üçte yer alıyor. Berlin’in Kahire’ye ihracatı 2014’de 5 milyar doları geçerek rekor kırdı. Uzmanlar 2015’de bu rakamın daha da artacağından yola çıkıyor. Nitekim Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, bundan kısa bir süre önce Mısır’da Devlet Başkanı El Sisi ile görüşmesinde Siemens firmasının ülkede yeni enerji santrallari kurmasını hedefleyen en az 1 milyar Euroluk yatırım anlaşması imzaladı. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’de geçen aybaşında Mısır’a yaptığı ziyarette ülkenin Almanya için önemli bir ortak olduğunu ifade ederek, Mısır’ın, Arap Dünyası'ndaki çeşitli krizlerde oynadığı diplomatik rol ve İsrail ile ilişkiler açısından da Berlin için önemli olduğunu söylemişti.

Meclis başkanı görüşmesi iptal oldu

Öte yandan El Sisi'nin görüşeceği açıklanan isimler arasında Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’de vardı, ancak Lammert Mısır'daki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek yapacağı görüşmeyi iptal etmişti. Lammert, Mısır'ın Berlin Büyükelçiliğine bir mektup yazarak, ‘Uzun zamandır beklenen parlamento seçimlerinin tarihinin sonunda ilan edilmesi yerine aylardan beri muhalif grupların sistematik bir şekilde kitlesel olarak tutuklanmasını, uzun süreli mahkûmiyet kararları ve idam cezaları verildiğini gözlüyoruz. Bu süreçte El Sisi ile görüşme zemini bulunmamaktadır’ ifadesine yer verdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, yanında Mısırlı işadamları delegasyonuyla Berlin ziyaretine yarın da devam edecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG